Austrália je po vzbure utečencov pod paľbou kritiky za migračnú politiku

NETKY.SK • 10 November 2015, 12:33 • 2 min
Austrália je po vzbure utečencov pod paľbou kritiky za migračnú politiku

SYDNEY - Tvrdý postoj Austrálie k migrantom vyvolal opäť kritiku. Je reakciou na vzburu, ktorá vypukla cez víkend v odľahlom austrálskom zadržiavacom centre pre žiadateľov o azyl na Vianočnom ostrove a dostala sa do hlavných správ médií, píše agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Vyše 250 slávnych Austrálčanov podpísalo petíciu za uzavretie iných zadržiavacích stredísk - na ostrovoch Nauru a Manus v Tichom oceáne -, ktoré označilo za nehumánne, informoval dnes denník Sydney Morning Herald.

 

Medzi signatármi petície sú herec Jack Thompson, dramatik a scenárista David Williamson, hráč kriketu Ian Chappell, filmárka Gillian Armstrongová či spisovatelia Peter Carey, Tim Winton a Thomas Keneally.

 

Austrália dnes musela do zadržiavacieho strediska na Vianočnom ostrove v Indickom oceáne poslať ďalších policajtov, aby potlačili vzburu žiadateľov o azyl, ktorá vypukla v nedeľu 8. novembra. Niekoľko hodín pred tým, ako petíciu celebrít odovzdali v parlamente v metropole Canberra, austrálska delegácia na fóre OSN pre ľudské práva v Ženeve si tiež vypočula ostrú kritiku.

 

Nemecko, Francúzsko, Španielsko, Brazília, Turecko, Švajčiarsko, Švédsko a Bangladéš vyzvali Austráliu, aby zmiernila alebo ukončila svoju politiku "zastavovania člnov" s migrantmi, ktorú zaviedol bývalý premiér Tony Abbott.

V rámci tejto politiky bezpečnostné sily zachytávajú všetkých migrantov cestujúcich po mori a buď ich vrátia, alebo úrady spracovávajú ich žiadosť o azyl, pričom čakatelia sú zatiaľ umiestnení v zadržiavacích strediskách na ostrovoch.

 

Kritici na fóre OSN vyhlásili, že deti a ich rodiny by mali byť z centier prepustené, ako aj jednotlivci, ktorí trpeli mučením a majú traumu.

 

Austrálska delegácia uviedla v Ženeve, že politika ich krajiny už zachránila "nespočetné množstvo ľudských životov", lebo odradila prípadných migrantov od nebezpečnej plavby po oceáne.

 

Austrálsky minister pre prisťahovalectvo Peter Dutton v Canberre vyhlásil, že fórum OSN je len "fraška". Ironicky poznamenal, že dokonca aj "bašta ľudských práv" Severná Kórea vyjadrila znepokojenie nad zaobchádzaním s utečencami.

 

Na ostrove Nauru je umiestnených približne 700 mužov, žien a detí; na ostrove Manus, ktorý patrí k Papue-Novej Guinei, je okolo 800 mužov. Mnohí sa tam nachádzajú už niekoľko rokov, sumarizuje agentúra DPA.

 

Niektorí členovia austrálskej opozičnej Labouristickej strany vydali výzvu, aby strana prestala podporovať ostrovné centrá. Po rokovaniach labouristi prestali presadzovať dovtedajší celkový postoj k tejto otázke a zaviazali sa, že v strediskách zabezpečia ľudské práva a nezávislý dohľad.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies