Austrália je naklonená sťahovaniu svojej izraelskej ambasády: Sídliť by mohla v Jeruzaleme

NETKY.SK • 16 Október 2018, 07:36 • 2 min
Austrália je naklonená sťahovaniu svojej izraelskej ambasády: Sídliť by mohla v Jeruzaleme

CANBERRA - Austrália je otvorená myšlienke presťahovania svojho veľvyslanectva v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzalema, naďalej je však odhodlaná nájsť riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu vo forme dvoch štátov.

slovakia

left justify in out

V utorok to na tlačovej konferencii v Canberre povedal austrálsky premiér Scott Morrison. "Sme oddaní dvojštátnemu riešeniu a na tom sa nič nezmenilo, ale musíme byť otvorení nápadom, ako to dosiahnuť," vyjadril sa Morrison.

 

img

Austrálsky premiér Scott Morrison

Zdroj: SITA

 

Premiér zdôraznil, že zatiaľ nepadlo nijaké rozhodnutie o presťahovaní veľvyslanectva Austrálie z Tel Avivu do Jeruzalema, argumenty v prospech takéhoto kroku sú však "presvedčivé".

 

O oficiálnom uznaní Jeruzalema ako hlavného mesta Izraela a presťahovaní austrálskeho veľvyslanectva informoval Morrison na nedávnom stretnutí aj izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. "Som mu za to veľmi vďačný," napísal Netanjahu na Twitteri s tým, že vzťahy medzi oboma krajinami sa budú naďalej posilňovať.

 

img

Zdroj: Pixabay

 

Morrison tiež v utorok avizoval, že Austrália bude tento týždeň hlasovať proti rezolúcii Organizácie Spojených národov o uznaní Palestínskej samosprávy za predsedu Skupiny 77 (G77) združujúcej rozvojové krajiny a prehodnotí jadrovú dohodu s Iránom.

 

Prekvapujúcu zmenu postoja vlády oznámil Morrison krátko pred sobotňajšími doplňovacím voľbami v jednomandátovom obvode Wentworth, ktorý je súčasťou Sydney a od roku 2004 ho držal bývalý predseda vlády Malcolm Turnbull; ten bol v auguste nútený odstúpiť z funkcie.

 

Vo Wentworthe je najväčšia koncentrácia židovských voličov v Austrálii. Kandidátom Morrisonovej Liberálnej strany Austrálie je David Sharma, bývalý veľvyslanec v Izraeli, ktorý premiérovi presun ambasády navrhol. Ak Sharma vo Wentworthe neuspeje, vláda stratí v Snemovni reprezentantov svoju väčšinu jedného hlasu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona