Austrália chce napriek záplavám do 2 rokov dosiahnuť rozpočtový prebytok

NETKY.SK • 11 Máj 2011, 07:25 • 2 min
Austrália chce napriek záplavám do 2 rokov dosiahnuť rozpočtový prebytok

Austrália chce napriek záplavám do 2 rokov dosiahnuť rozpočtový prebytok

slovakia

left justify in out

img

Austrália aj naďalej plánuje dosiahnuť do dvoch rokov rozpočtový prebytok, a to napriek devastujúcim záplavám na vlastnom území a zemetraseniam v Japonsku a na Novom Zélande, ktoré zasahujú do jej ekonomického rastu.
      Austrálsky minister financií Wayne Swan dnes predstavil v parlamente rozpočtové plány od finančného roka 2011/2012, ktorý sa začne 1. júla. Podľa návrhu vlády by vo finančnom roku 2012/13 mala krajina dosiahnuť už rozpočtový prebytok, a to na úrovni 3,5 miliardy austrálskych dolárov (2,63 miliardy eur).
      K prebytku by Austrálii malo dopomôcť najmä oživenie banského sektora. Práve od tohto sektora si Canberra veľa sľubuje, keďže ešte pred rokom, teda pred záplavami a katastrofami v ďalších krajinách, počítala austrálska vláda s nižším rozpočtovým prebytkom. Pôvodne očakávala prebytok len na úrovni 1 miliarda AUD.
      Rekordné záplavy na prelome rokov, ktoré postihli východ Austrálie, zničili obrovskú časť úrod, pozastavili prevádzku baní a zničili kľúčovú infraštruktúru ako železničné cesty a mosty. Odhaduje sa, že z ekonomického rastu odkroja záplavy tento finančný rok zhruba 0,5 % a na nerealizovanom exporte príde Austrália približne o 9 miliárd AUD. Katastrofy v Japonsku a na Novom Zélande uberú podľa odhadov ministerstva financií z hospodárskeho rastu Austrálie ďalších 0,25 %, keďže znížia dopyt po austrálskych komoditách. Celkovo tak ministerstvo očakáva, že tento finančný rok by ekonomika Austrálie mala vzrásť len o 2,25 %. Čo sa týka rozpočtu, v súčasnom finančnom roku predpokladá Austrália deficit v objeme 49,4 miliardy AUD. V roku 2011/2012 ho chce znížiť na 22,6 miliardy AUD.
      "Tieto udalosti síce otriasli našou ekonomikou, no z nastúpenej cesty nás nevytlačili," povedal Swan v parlamente. Vo finančnom roku 2011/2012 by už hrubý domáci produkt (HDP) mal vzrásť o 4 %, keď by ho mali podporiť vysoký dopyt po komoditách v Číne a očakávané rozsiahle rekonštrukčné práce v štáte Queensland. S cieľom podporiť kľúčový banský sektor plánuje vláda aj skrátiť vybavovanie žiadostí o vízum zo strany odborníkov v banskom sektore na 10 dní.
      Podľa Austrálskej obchodnej a priemyselnej komory by však vláda, ktorej sa podarilo nájsť v budúcoročnom rozpočte úspory približne za 5 miliárd AUD, mala priškrtiť výdavky ešte viac. Podľa šéfa komory Petra Andersona sa pri plánovaní rozpočtového prebytku až príliš spolieha na dopyt z Ázie.
Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies