Austrália bude mať nový systém varovania pred terorizmom

NETKY.SK • 23 Júl 2015, 10:10 • 2 min
Austrália bude mať nový systém varovania pred terorizmom

SYDNEY - Austrália spustí tento rok nový celoštátny systém varovania pred terorizmom, v rámci ktorého bude stanovená škála hrozby teroristického útoku od "možnej" po "istú". Oznámil to dnes austrálsky premiér Tony Abbott.

slovakia

left justify in out

Vlani v decembri sa v kaviarni Lindt v austrálskom meste Sydney odohrala vyše 17-hodinová rukojemnícka dráma. Ukončil ju zásah polície, pri ktorom polícia zastrelila útočníka vyhlasujúceho sa za sympatizanta extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

 

Ten predtým zabil dvoch rukojemníkov. Stalo sa tak tri mesiace po tom, ako austrálska vláda zvýšila stupeň varovania pred teroristickými útokmi. Ako dôvod uviedla hrozbu tzv. terorizmu na domácej pôde. V rámci aktuálnych protiteroristických vyšetrovaní obvinili príslušné austrálske úrady 23 ľudí, sumarizuje agentúra DPA.

 

Vyše 120 Austrálčanov bojuje momentálne podľa premiéra Abbotta v radoch milícií Islamského štátu v Iraku a Sýrii. Ďalších 160 občanov Austrálie podporuje extrémistické skupiny či už vo forme ich financovania, alebo náborov nových bojovníkov.

 

Vláda tiež plánuje zaviesť programy zamerané na predchádzanie radikalizácii obyvateľstva. V rámci týchto opatrení sa budú dať vedieť odhadnúť ohrozené osoby či tie, ktoré sú náchylné na radikalizáciu, a týchto jednotlivcov potom pomôžu uchrániť pred násilným extrémizmom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies