Austrália ako prvá krajina na svete zakáže rekreačné používanie e-cigariet

NETKY.SK • 2 Máj 2023, 10:30 • 2 min
Austrália ako prvá krajina na svete zakáže rekreačné používanie e-cigariet

SYDNEY - Austrália sa stane prvou krajinou na svete, ktorá zakáže rekreačné vapovanie, oznámil v utorok tamojší minister zdravotníctva Mark Butler.

slovakia

left justify in out

Ako vapovanie sa označuje vdychovanie výparov, ktoré elektronická cigareta (e-cigareta) vytvára odparovaním náplne. Dovoz e-cigariet určených pre lekárne nebude obmedzený, zakázané však majú byť všetky jednorazové e-cigarety. Obmedzenia sa budú týkať aj dostupných obalov, príchutí a farieb, spresnil minister. "Už žiadne žuvačkové príchute, žiadni ružoví jednorožci ani e-cigarety v podobe zvýrazňovačov, aby si ich deti mohli schovať do peračníka. Namiesto toho budeme mať obyčajné obaly s obyčajnými príchuťami," dodal. Podľa jeho slov sa vapovanie stalo "najväčšou legislatívnou medzerou v austrálskej histórii".

 

Vláda preto nedopustí, aby úspechy pri znižovaní spotreby tabaku, boli "zničené touto novou hrozbou" pre verejné zdravie. "Štátom a komunitám na celom svete sa e-cigarety núkali ako terapeutický produkt, ktorý pomáha dlhoročným fajčiarom prestať fajčiť. U mladých ľudí, ktorí vapujú, je trikrát vyššia pravdepodobnosť, že začnú fajčiť. Toto sa musí skončiť. Nebudeme sa prizerať, ako vapovanie vytvára ďalšiu generáciu závislých od nikotínu," povedal Butler. Zároveň oznámil súbor opatrení na podporu systému zdravotníctva vrátane nového národného programu skríningu rakoviny pľúc. Austrália počas nasledujúcich troch rokov zvýši daň z tabaku ročne o päť percent. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona