Austrálčanku unesenú vlani v afgánskom Kábule prepustili

NETKY.SK • 15 Marec 2017, 15:32 • 2 min
Austrálčanku unesenú vlani v afgánskom Kábule prepustili

SYDNEY/KÁBUL - Austrálsku humanitárnu pracovníčku, ktorú uniesli vlani v Afganistane, prepustili. Potvrdili to dnes afganskí vládni predstavitelia. Ženu, unesenú v novembri v Kábule, našli afganskí policajti a príslušníci tajných služieb a v utorok večer ju odovzdali austrálskemu veľvyslanectvu. Pre agentúru DPA to uviedol šéf úradu pre vyšetrovanie trestných činov Muhammad Salím Almas.

slovakia

left justify in out

"V spojitosti s únosom nebol zatknutý žiadny podozrivý," dodal.

 

"Austrálčanka unesená v Afganistane bola prepustená. Ďakujeme úradom v Afganistane za ich podporu a pomoc," napísal hovorca austrálskeho ministerstva zahraničných vecí a obchodu vo vyhlásení, zaslanom e-mailom agentúre DPA.

 

"Austrálska vláda poskytuje potrebnú konzulárnu pomoc. Rodina ženy privítala bezpečný návrat príbuznej a žiada médiá, aby v tomto období rešpektovali jej súkromie," dodal hovorca. Nekonkretizoval však, za akých okolností a kedy bola humanitárna pracovníčka prepustená.

 

Miestne afganské médiá po únose informovali, že ženu odviedli z Kábulu pod hrozbou použitia strelnej zbrane.

 

V ostatných rokoch došlo v Afganistane k sérii únosov. Medzi unesenými sa nachádzali aj zahraniční pracovníci Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK).

Za uplynulé dva roky boli unesení najmenej traja austrálski občania.

 

Austrálsku humanitárnu pracovníčku Kerry Jane Wilsonovú, ktorú uniesli z kancelárie charitatívnej organizácie vo východoafganskom meste Džalálabád, prepustili vlani v auguste.

 

Austrálskeho profesora, ktorý vyučoval na Americkej univerzite v Kábule, uniesli vlani v septembri spolu s americkým kolegom. Obaja sú stále zadržiavaní kvôli výkupnému.

 

Tento rok v januári militantné hnutie Taliban zverejnilo video, ktoré zachytáva rukojemníkov, ako prosia amerického prezidenta Donalda Trumpa o vyrokovanie svojho prepustenia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies