Austrálčanka Schapelle Corbyová vyšla po 9 rokoch z indonézskeho väzenia

NETKY.SK • 10 Február 2014, 08:39 • 2 min
Austrálčanka Schapelle Corbyová vyšla po 9 rokoch z indonézskeho väzenia

SYDNEY - Austrálčanka Schapelle Corbyová, ktorú v roku 2005 odsúdili v Indonézii za pašovanie drog k 20 rokom väzenia, bola po odpykaní si deviatich rokov podmienečne prepustená na slobodu. Oznámili to dnes austrálske médiá.

slovakia

left justify in out

 Televízia ukázala 35-ročnú Corbyovú, ako vychádza z väzenia a kráča k autu cez dav reportérov a kameramanov. O svojom pobyte na Bali vo väznici Kerobokan im nič nepovedala.
      

Indonézia minulý týždeň oznámila, že Corbyovej podmienečne prerušila výkon trestu, ktorý dostala, keď ju prichytili pri príjazde na Bali s 4,2 kilogramom marihuany v príručnej batožine. Žena v roku 2010 požiadala o milosť z dôvodu zlého duševného stavu. O dva roky nato jej indonézsky prezident zmiernil trest na 15 rokov väzenia. 
      

V súlade so svojím podmienečným prepustením musí zostať na Bali a nemôže sa vrátiť do Austrálie až do roku 2017, informovala agentúra Associated Press.
      

Jej prípad veľmi zaujímal médiá. Pred deviatimi rokmi milióny Austrálčanov sledovali v priamom prenose vynesenie rozsudku nad bývalou študentskou kráľovnou krásy zo Zlatého pobrežia. Corbyová od začiatku tvrdila, že je nevinná a drogy jej do batožiny niekto strčil bez jej vedomia. O pobyte austrálskej krásky, pokúšajúcej sa prežiť v preplnenom ázijskom väzení, písali po dohode s jej rodinou rozličné časopisy, knihy (vrátane tej, ktorú napísala sama), venovali sa jej bulvárne televízne programy i filmy, najnovší odvysiela austrálska televízia dnes večer, informovala BBC.

Podľa austrálskej verejnej mienky bola Corbyová alebo nevinná obeť alebo ochotná pomocníčka svojho otca, ktorý podľa žurnalistu a autora knihy Sins of the Father (Otcove hriechy) Eamonna Duffyho patril k syndikátu pašujúcemu marihuanu. Corby, ktorý zomrel v roku 2008, poprel, že by niečo vedel o drogách u svojej dcéry. Duffy je presvedčený, že bola vinná, ale súcití s ňou, pretože vo väzení stratila roky života.

Médiá o nej popísali kadečo, počnúc nepravdivou fámou, že v indonézskom väzení porodila, cez jej boj s depresiou, až po možné pokusy o samovraždu, pochybnosti o jej príčetnosti, pieseň o jej návrate domov (na melódiu Lennonovej piesne So This is Christmas) a najbizarnejšie - pokus jej matky, aby mohla dcéru vystriedať vo väzení. "Moja dcéra je nevinná a ja tiež, tak prečo by som nemohla zaujať jej miesto za zločin, ktorý nikdy nespáchala?" citoval ju v septembri 2009 časopis Woman's Day.

Mnohí Austrálčania tvrdia, že dostala príliš tvrdý trest. V čase vynesenia rozsudku bol jej 20-ročný trest porovnávaný s trestom 2,5 roka vyneseným nad radikálny islamským duchovným Abú Bašírom, ktorého indonézsky súd uznal vinným zo sprisahania v súvislosti s bombovým útokom na Bali v roku 2002. Zahynulo pri ňom 200 ľudí, vrátane 88 Austrálčanov.

      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona