Austrálčania smútia za obeťami zostrelenia lietadla

NETKY.SK • 7 August 2014, 11:19 • 2 min
Austrálčania smútia za obeťami zostrelenia lietadla

CANBERRA - Austrália si vo štvrtok uctila oficiálnym dňom smútku 38 obetí júlového zostrelenia lietadla nad Ukrajinou, ktorí boli austrálskymi občanmi alebo v krajine žili.

slovakia

left justify in out

Centrom spomienkových obradov bola Katedrála svätého Patrika v Melbourne, hlavnom meste štátu Viktória, kde malo bydlisko 16 z cestujúcich. Na zhromaždení určenom pre Austrálčanov rôznych vierovyznaní vystúpil premiér Tony Abbott, ktorý prisľúbil postavenie vinníkov pred súd a pripomenul, že stovky príslušníkov austrálskej armády a polície museli pracovať v oblasti zmietanej separatistickým povstaním, aby medzi troskami boeingu zozbierali pozostatky a osobné veci obetí. Tragédiu počas dňa v celej Austrálii pripomínali vlajky spustené na pol žrde a zvonenie kostolných zvonov.

 

Malajzijské lietadlo smerujúce z Amsterdamu do Kuala Lumpuru sa zrútilo 17. júla v nepokojnej časti Ukrajiny, pričom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Nájdené telá zhromažďujú v Holandsku, kam doteraz dopravili 228 rakiev. Holandský premiér Mark Rutte v stredu oznámil, že medzinárodný tím pod vedením Holanďanov musel pozastaviť hľadanie ďalších pozostatkov, keďže situácia v oblasti je príliš nebezpečná. Západ obviňuje Rusko z podporovania separatistov na východe Ukrajiny, ktorí lietadlo mohli zostreliť raketou zem-vzduch. Austrália bola predkladateľom rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN požadujúcej od povstalcov, aby umožnili vyzdvihnutie pozostatkov obetí a sprístupnili miesto dopadu zahraničným vyšetrovateľom.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies