Austrálčania počas amnestie odovzdali tisíce nelegálne držaných zbraní

NETKY.SK • 6 Október 2017, 09:13 • 2 min
Austrálčania počas amnestie odovzdali tisíce nelegálne držaných zbraní

SYDNEY - Až 51.000 neregistrovaných strelných zbraní odovzdali Austrálčania v rámci trojmesačnej zbraňovej amnestie. S odvolaním sa na austrálskeho premiéra Malcolma Turnbulla o tom dnes informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Turnbull odmietol výzvy na predĺženie zbraňovej amnestie po víkendovej masovej streľbe v americkom Las Vegas. "Nenavrhujem, aby sme v budúcnosti už nemali žiadnu zbraňovú amnestiu. Táto amnestia však bola veľmi účinná, pretože, ako som už predtým povedal, mala začiatok, stred aj koniec", povedal pre miestne médiá.

 

"Každú jednu z 51.000 odovzdaných zbraní mohli použiť na nejaký zločin, v ktorom by Austrálčania mohli prísť o život. Teraz sa to už nestane", dodal. Zbraňová amnestia platila od 1. júla do 30. septembra. Vláda ju vyhlásila v snahe eliminovať rastúcu hrozby terorizmu a zvýšený prílev nelegálnych zbraní zo zahraničia.

 

Počas amnestie boli odovzdané aj viaceré historické zbrane spred roku 1900 a z oboch svetových vojen, moderné poloautomatické zbrane, podomácky vyrobené zbrane a dokonca aj jeden raketomet, oznámil Turnbull.

Zbraňovú amnestiu v Austrálii naposledy vyhlásili v rokoch 1996-1997. Austrálčania vtedy celkovo odovzdali 643.726 zbraní.

 

Amnestia spred 20 rokov bola vyhlásená po masakre v tasmánskom Port Arthure, pri ktorom zahynulo 35 ľudí. Vláda vtedy reagovala zákazom držby poloautomatických a automatických zbraní. V rámci prvej amnestie za posledných vyše 20 rokov mohli Austrálčania odovzdať neregistrované zbrane bez obavy z trestného postihu. Ak by tak neurobili, hrozili by im pokuty až vo výške 280.000 austrálskych dolárov (188.000 eur) a trest odňatia slobody až na 14 rokov.

 

Austrália má jeden z najprísnejších zákonov o držbe strelných zbraní. Napriek tomu sa však odhaduje, že sa v krajine nachádza zhruba 260.000 neregistrovaných zbraní. Časť z nich sa pritom dostáva do rúk teroristov alebo členov zločineckých gangov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona