Austrálčan našiel takmer trojkilovú hrudu zlata za približne 96-tisíc eur

NETKY.SK • 10 Marec 2015, 09:50 • 2 min
Austrálčan našiel takmer trojkilovú hrudu zlata za približne 96-tisíc eur

SYDNEY - Austrálčan našiel pomocou detektoru hrudu zlata vážiacu takmer tri kilogramy, ktorej hodnota sa odhaduje v prepočte na vyše 96.000 eur, informoval dnes austrálsky denník The Age.

slovakia

left justify in out

Zlatokop Mick Brown pred niekoľkými týždňami prehľadával pomocou detektoru kovov lokalitu v meste Wedderburn v štáte Victoria, ležiacom na juhu Austrálie, keď narazil na 2,7 kilogramový nugget rýdzeho zlata, uviedla agentúra DPA.

 

Šťastný nálezca pomenoval svoj zlatý poklad "Fair Dinkum" (Poctivo rýdzi), pričom hodnota nálezu sa odhaduje na 135.000 austrálskych dolárov (vyše 96.000 eur).

 

Brown v rozhovore pre The Age uviedol, že spočiatku, keď detektor zareagoval na prítomnosť kovu, si myslel, že narazil na "veľký kus roztavenej medi". Niekoľko centimetrov pod povrchom zeme však zbadal časť zlatej hrudy.

 

"Pomyslel som si: Podržte ma ... To je ... je to prekliate zlato," povedal pre The Age Brown, ktorý vyjadril vieru, že hrudu predá súkromnému zberateľovi a zo získanej sumy potom splatí svoje dlhy a zvyšok venuje na živobytie svojej rodiny.

 

Austrálske mesto Wedderburn leží oblasti v štátu Victoria zvanej zlatý trojuholník, ktorá sa v polovici 19. storočia stala centrom zlatej horúčky. Okolie Wedderburnu je obľúbenou destináciou amatérskych zlatokopov, pričom niekoľkým z nich sa už podarilo nájsť veľké kusy zlata. V roku 1981 objavil istý muž v oblasti zlato vážiace osem kilogramov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies