Augustové potulky Trnavou

NETKY.SK • 2 August 2014, 14:12 • 2 min
Augustové potulky Trnavou

TRNAVA - Augustová časť Trnavčanmi obľúbených Potuliek Malým Rímom pokračuje v nedeľu 3. augusta návštevou starého židovského cintorína v Kamennom mlyne.

slovakia

left justify in out

Návštevníci sa od sprievodkyne Emílie Izakovičovej dozvedia zaujímavosti o tradícii pochovávania členov židovskej komunity a uvidia miesto, inak verejnosti neprístupné.
      

Trnavskí židia dostali právo zriadiť si svoj cintorín až po roku 1781, hoci v ňom žili niekoľko storočí predtým. Cintorín sa v súčasnosti nachádza v rekreačnej oblasti Trnavy, no v čase vzniku to bolo miesto vzdialené od mestských hradieb takmer hodinu chôdze. Po 100 rokoch vznikol novší a bližšie situovaný cintorín, kde sa pochováva dodnes. Starý cintorín zostáva zabudnutý a nie je v dobrom stave. Odpočíva na ňom viacero osobností Trnavy, medzi inými aj zakladateľ sladovne Leopold Sessler, ktorá funguje doteraz.
      

Ďalšie nedeľné Potulky Malým Rímom budú 10. augusta venované trnavskému súdnictvu a mestskému katovi s názvom Zločin a trest, povedú do unikátnych priestorov stredovekého západného krídla radnice a do žalára, odkiaľ sa nezriedka odoberali odsúdenci na svoju poslednú cestu na popravisko. Nasledujúca vychádzka 17. augusta zoznámi záujemcov s osudmi šľachtického rodu Esterházy a ich vplyvu na mesto. Nedeľa 24. augusta je vyhradená téme Trnavská železnica včera a dnes, bude sa hovoriť o tradícii, ktorá začína kdesi pri prvej konskej železnici v Uhorsku, ktorá viedla do Trnavy. Záver 31. augusta bude o trnavskej kalvárii, miestu s jedinečnou atmosférou a zaujímavou históriou.
      

Všetky potulky sa začínajú o 15.30 hodine, vstupenky na ne si možno zadovážiť v turistickej informačnej kancelárii pod Mestskou vežou. Organizačne ich zabezpečuje mesto Trnava.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona