Augustová správa ECB hovorí o slabšom raste eurozóny

NETKY.SK • 11 August 2011, 15:38 • 2 min
Augustová správa ECB hovorí o slabšom raste eurozóny

Augustová správa ECB hovorí o slabšom raste eurozóny

slovakia

left justify in out

img

Európska centrálna banka (ECB) nevidí situáciu členov eurozóny celkom ružovo. Neistôt je vo výhľade "dosť veľa". Podľa najnovších údajov sa hospodársky vzostup po nádejnom štarte v úvode roka znovu oslabil. Uviedla to ECB v augustovej mesačnej správe, ktorú dnes zverejnila vo Frankfurte nad Mohanom.
      Napriek silným výkyvom na finančných trhoch, zostreniu dlhovej krízy a slabému vzostupu americkej ekonomiky bude hospodárstvo eurozóny rásť aj v nasledujúcich mesiacoch, avšak pomalšie než doteraz.
      Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) považuje najnovší prepad akciových kurzov na svetových burzách za neopodstatnený. Preto bude jeho vplyv na reálnu ekonomiku asi nulový. Uviedol to výkonný šéf DIHK Martin Wansleben.
      Strážcovia spoločnej meny v najnovšej mesačnej správe tvrdia, že nejestvuje nijaké riziko vzostupu inflácie. V júli bola v eurozóne 2,5-% a v porovnaní s júnom klesla o 0,2 percentuálneho bodu. Avšak ešte stále je o 0,5 percentuálneho bodu vyššia, než je úroveň, ktorú ECB pokladá za cenovú stabilitu.  
      ECB uskutočnila medzi expertmi prieskum o ich odhade rastu hrubého domáceho produktu (HDP) v eurozóne v tomto roku. Zvýšili ho síce z 1,7 na 1,9 % najmä vďaka výsledkom dosiahnutým v prvých mesiacoch roka, na budúci rok však očakávajú zmiernenie prírastku z predchádzajúcich 1,7 na 1,6 %. Spomalenie konjunktúry v roku 2012 bude súvisieť so škrtaním výdavkov vlád, ktorých rozpočty sú ešte stále vo vysokom deficite. Dôjde k odstraňovaniu subvencií a zvyšovaniu daní. Ďalším brzdiacim faktorom zostane rast cien surovín na svetovom trhu.
Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona