August sa stal zatiaľ najkrvavejším mesiacom občianskeho konfliktu v Sýrii

NETKY.SK • 18 September 2012, 06:51 • 2 min
August sa stal zatiaľ najkrvavejším mesiacom občianskeho konfliktu v Sýrii

August sa stal zatiaľ najkrvavejším mesiacom občianskeho konfliktu v Sýrii - Politika Minulý mesiac sa stal z hľadiska počtu obetí najhorším mesiacom od začiatku povstania v Sýrii pred rokom a pol. Oznámila to v pondelok Organizácia Spojených národov, kto

slovakia

left justify in out

img

Minulý mesiac sa stal z hľadiska počtu obetí najhorším mesiacom od začiatku povstania v Sýrii pred rokom a pol. Oznámila to v pondelok Organizácia Spojených národov, ktorá zároveň varovala, že stupňujúce sa násilie môže prerásť aj do okolitých krajín.
      Mimoriadny koordinátor OSN pre blízkovýchodný mierový proces Robert Serry vo svojej správe neuviedol presnú bilanciu obetí konfliktu v Sýrii, no ich celkový počet už presiahol 20.000. V doposiaľ najhoršom týždni koncom augusta prišlo o život násilnou smrťou až 1600 ľudí.
      "V auguste sme zaznamenali najväčší počet obetí, ktoré neustále pribúdajú," konštatoval Serry.
      Podľa údajov OSN vyše 250.000 Sýrčanov utieklo do susedného Turecka, Jordánska, Libanonu alebo Iraku, z toho v auguste to bolo viac ako 100.000 ľudí.
      "Tragédiou pre milióny sýrskych civilistov je, že násilie a zabíjanie len narastá kvôli nebezpečnej militarizácii konfliktu," povedal holandský diplomat Serry vo svojom vystúpení v Bezpečnostnej rade OSN, v ktorej predniesol správu o aktuálnej situácii na Blízkom východe.
      "Vojenské operácie zintenzívneli, zasiahli všetky väčšie mestá. Nerozvážne ostreľovanie civilných oblastí zo strany vládnych jednotiek, používajúcich ťažké zbrane, tanky a vzdušnú techniku, zosilnelo," uviedol koordinátor OSN.
      Medzinárodný mierový vyslanec pre Sýriu Lachdar Bráhímí sa v piatok v Damasku stretol so sýrskymi oficiálnymi opozičnými stranami a v sobotu aj so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom. Urobil tak v rámci svojho úsilia o ukončenie občianskej vojny v krajine. Bráhímí sa minulý mesiac stal druhým vyslancom OSN a Ligy arabských štátov (LAŠ), ktorého poverili, aby vyrokoval ukončenie 18-mesačného sýrskeho konfliktu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies