Audítori EÚ upozornili na nedostatky v ochrane pred zdravotnými hrozbami

NETKY.SK • 8 December 2016, 16:07 • 2 min
Audítori EÚ upozornili na nedostatky v ochrane pred zdravotnými hrozbami

BRUSEL - Celoeurópske plánovanie ochrany občanov pred vážnymi zdravotnými hrozbami, ako je napríklad chrípková pandémia, má viacero nedostatkov. Uvádza sa to v správe, ktorú zverejnil dnes Európsky dvor audítorov.

slovakia

left justify in out

Audítori zdôraznili, že hoci štáty EÚ v minulých rokoch prijali viacero dôležitých opatrení, ich orgány pre ochranu verejného zdravia musia medzi sebou lepšie spolupracovať, lebo hlavná zodpovednosť v oblasti verejného zdravia je práve na pleciach členských štátov. Úloha Európskej komisie (EK) spočíva prevažne v poskytovaní podpory a doplnkových aktivitách.

 

Hoci EÚ v roku 2013 zaviedla dôležité zmeny v postupoch plánovania a koordinácie reakcií na zdravotné krízy a posilnila Výbor pre ochranu zdravia zriadený v roku 2001, čo jej ako celku dáva možnosť lepšie sa vyrovnať s vážnym ohrozením zdravia, podľa správy audítorov pretrvávajú významné nedostatky na úrovni členských štátov, ale aj na úrovni EK. Rovnako aj Výbor pre ochranu zdravia čelí strategickým a operatívnym problémom, ktoré treba riešiť.

 

"Zvýšená miera cestovania a obchodovania umožňujú chorobám rýchlo sa šíriť cez hranice, čo znamená, že zdravotná bezpečnosť v jednom členskom štáte často závisí od situácie u susedov," uviedol Janusz Wojciechowski, člen Európskeho dvora audítorov zodpovedný za túto správu.

 

Audítori upozornili, že členské štáty EÚ zatiaľ dostatočne nezrýchlili spoločné nákupy očkovacích látok proti pandemickej chrípke a neexistuje ani žiadny celoeurópsky systém pre riešenie naliehavého nedostatku vakcín alebo iných lekárskych protiopatrení.

 

Správa oceňuje fungovanie existujúcich systémov včasného varovania, reakcie a epidemického dozoru a ich dôležitú úlohu na úrovni EÚ. Podľa audítorov je však aj v tejto oblasti priestor pre zlepšenie, hlavne čo sa týka systémov včasného varovania. Doteraz napríklad neboli testované najnovšie aktualizácie postupov pri riešení závažných chemických hrozieb alebo vážnych ohrozeniach životného prostredia.

Audítori okrem toho objavili sériu nedostatkov v rámci EK vo vnútornej koordinácii činností na ochranu zdravia a odporučili exekutíve EÚ, aby zlepšila svoje operačné postupy a bola lepšie pripravená vyrovnať sa s budúcimi zdravotnými krízami v Európe.

 

Správa európskych audítorov vyšla v deň, keď v Bruseli zasadá Rada EÚ pre zdravotníctvo, ktorej predsedá minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies