Audit odhalil pochybenia v eurofondových projektoch. Čo bude nasledovať?

NETKY.SK • 27 Január 2022, 10:55 • 2 min
Audit odhalil pochybenia v eurofondových projektoch. Čo bude nasledovať?

Vlaňajší vládny audit odhalil pochybenia v eurofondových projektoch zameraných na obnovu zdravotníckych zariadení, pri ktorých platbu sprostredkovalo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. Pri piatich projektoch došlo k finančným korekciám vo výške od 5 do 25 percent. Peniaze môže Slovensko využiť v iných projektoch.

slovakia

left justify in out

„Overením boli identifikované nedostatky, predmetom ktorých bola nedostatočne vykonaná kontrola v oblasti procesu verejného obstarávania zo strany MZ SR ako sprostredkovateľského orgánu. Orgán auditu za uvedené nedostatky navrhol uplatniť finančné opravy," uviedol pre TASR tlačový odbor MF.

 

img

 

Pri projekte rekonštrukcie zdravotného strediska Jelšava – znižovaní energetickej náročnosti objektu, kde bolo prijímateľom mesto Jelšava, došlo k 25-percentnej finančnej oprave. Mesto tak musí vrátiť 52 000 eur. Rovnaké percento korekcie sa týka aj projektu rekonštrukcie a modernizácie Nemocnice s poliklinikou Brezno. Uhradiť má 66 043 eura.

 

Desaťpercentnú korekciu vyčíslili pre Nemocnicu AGEL Zvolen v rámci projektu modernizácie infraštruktúry pre zefektívnenie poskytovania akútnej zdravotnej starostlivosti, vrátiť má 468 eur. Fakultná nemocnica Nitra musí pre desaťpercentnú korekciu vrátiť 46 200 eur.

 

Päťpercentná korekcia sa týkala projektu Rekonštrukcia a modernizácia nového chirurgického pavilónu, kde bola prijímateľom Všeobecná nemocnica s poliklinikou Lučenec. Vrátiť má 53 679 eura.

 

img

 

MZ ako sprostredkovateľský orgán pre Integrovaný regionálny operačný program podalo ku všetkým piatim zisteniam identifikovaných vládnym auditom námietky a požadovalo upustiť od finančných opráv. Aj napriek námietkam je rezort zdravotníctva zaviazaný zabezpečiť vrátenie časti finančných prostriedkov.

 

„Zistenia vládneho auditu konštatovali pochybenia pri verejnom obstarávaní realizované priamo prijímateľmi prevažne v rokoch 2018 až 2019, ktorým boli poskytnuté prostriedky z fondov EÚ zo strany rezortu zdravotníctva," reagovala pre TASR hovorkyňa MZ Zuzana Eliášová. Finančné korekcie zo strany MF môžu byť použité pre nové projekty v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu a nepredstavujú pre SR čistú stratu.

 

Prečítajte si: DPH na potraviny neznížime!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona