Audi má v Číne zaplatiť pokutu cez 30 mil. eur za protimonopolné praktiky

NETKY.SK • 14 August 2014, 18:44 • 2 min
Audi má v Číne zaplatiť pokutu cez 30 mil. eur za protimonopolné praktiky

PEKING - Nemecká automobilka Audi bude musieť v Číne zaplatiť vysokú pokutu za porušovanie antimonopolných zákonov.

slovakia

left justify in out

Čína sa rozhodla udeliť pokutu aj ďalšej nemeckej automobilke BMW, stanovená výška jej pokuty je však neporovnateľne nižšia. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP.
     

Podľa agentúry Reuters čelí Audi, ktorá je súčasťou koncernu Volkswagen, pokute v hodnote 250 miliónov jüanov (30,38 milióna eur). Prvú informáciu o výške pokuty zverejnil čínsky ekonomický denník 21st Century Business Herald. Okrem Audi pokuta neminie ani štyroch predajcov BMW v provincii Chu-pej. Tí by podľa agentúry Sinchua mali zaplatiť okolo 1,6 milióna jüanov.
     

Čínsky Národný výbor pre rozvoj a reformy (NDRC) začiatkom augusta oznámil, že vyšetrovanie poukázalo na "zneužívanie monopolného postavenia" automobiliek Chrysler a Audi a obe firmy budú potrestané. Zatiaľ je známa pokuta len pre Audi, kroky Pekingu voči Chrysleru ešte zverejnené neboli.
     

Napriek vysokej pokute pre Audi je však táto podľa South China Morning Post nižšia, než zdroje v Číne očakávali. Podľa denníka zdroje uvádzali, že by mohla dosiahnuť až 1,8 miliardy jüanov. Agentúra AFP dodala, že automobilka s pokutou počítala a zástupcovia divízie Audi China uviedli, že firma robí všetko preto, "aby sa v budúcnosti podobné incidenty neopakovali".
     

Vyšetrovanie sa podľa čínskych médií začalo na základe sťažností, že niektoré zahraničné automobilky predávajú autá a autokomponenty drahšie než v Európe či USA. Čínske úrady na to spustili vyšetrovanie, pričom okrem spomínaných firiem sa rozhodli preveriť aj 12 japonských výrobcov autokomponentov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona