Žatva v SR je v závere, treba ešte pokosiť pätinu plôch pšenice a jačmeňa

NETKY.SK • 11 August 2011, 11:31 • 2 min
Žatva v SR je v závere, treba ešte pokosiť pätinu plôch pšenice a jačmeňa

Žatva v SR je v závere, treba ešte pokosiť pätinu plôch pšenice a jačmeňa

slovakia

left justify in out

img

Žatva v SR vstúpila do záverečnej etapy. Ako vyplýva z monitoringu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) k 8. augustu 2011, treba ešte pokosiť necelú pätinu pestovateľských plôch pšenice i jačmeňa a niečo viac ako desatinu celkovej výmery repky olejnej. Zber úrody v uplynulých dňoch ovplyvňovalo nepriaznivé počasie, v dôsledku ktorého sa práce na mnohých miestach prerušili. Napriek tomu sa celkom nezastavili a poľnohospodári využívali každú možnosť na to, aby dostali čo najväčšiu časť svojej produkcie do skladov.

"Úroda zozbieraná po období dlhšie trvajúcich dažďov vykazuje zníženú kvalitu a navyše je často napadnutá hubovitými ochoreniami. Niektorí pestovatelia nám dokonca avizovali výskyt klíčenia zrna priamo v klase, čo takisto súvisí s nepriaznivým počasím pri zbere. Po jeho prechodnom miernom zlepšení sa zberové práce začali prakticky vo všetkých regiónoch Slovenska a niektoré ich už aj ukončili. Potvrdzujú sa naše očakávania, že s prechodom žatvy do severnejších oblastí Slovenska budú priemerné hektárové úrody jednotlivých plodín klesať," povedal predseda SPPK Milan Semančík.

Po zožatí viac ako 81 % plôch pšenice vychádza doterajší hektárový (ha) priemer "kráľovnej našich polí" na 4,25 tony (t) a je o 22,8 % vyšší ako v minulom roku, v ktorom však žatevné výsledky poznamenali rozsiahle záplavy.

Priemerná úroda jačmeňov zatiaľ dosahuje 3,65 t/ha, čím prevyšuje vlaňajšok o 34,2 %. "V prípade repky je tento ukazovateľ medziročne lepší o 12,7 % a vykazuje úroveň 2,22 t/ha, ktorú u nás dosahujeme v obdobiach, v ktorých úrodu neovplyvnia extrémne výkyvy počasia". Z ďalších hustosiatych obilnín najviac pokročil zber raže, ktorá je už zožatá na viac ako 55 %, pričom hektárový priemer 3,04 tony je v porovnaní s vlaňajškom lepší o 36,3 %.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies