Žatva na Zemplíne mešká, úrodu očakávajú farmári po záplavách podpriemernú

NETKY.SK • 8 Júl 2010, 11:49 • 2 min
Žatva na Zemplíne mešká, úrodu očakávajú farmári po záplavách podpriemernú

Žatva na Zemplíne mešká, úrodu očakávajú farmári po záplavách podpriemernú

slovakia

left justify in out

O týždeň až desať dní sa kvôli májovým a júnovým dažďom a záplavám oneskoruje žatva na produkčnej Východoslovenskej nížine. Zber obilnín a olejnín bude na Zemplíne veľmi komplikovaný a úrody podľa riaditeľa Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (RPPK) v Trebišove Jána Krucovčina očakávajú farmári v množstve i kvalite podpriemerné.
"Viaceré porasty vôbec nebude možné pozbierať, najmä u repky. Polia sú navyše zaburinené, keďže májové zrážky zabránili postrekom," uviedol Krucovčin pre TASR. Niektorí farmári síce už vyšli pokusne do polí a zožali prvé hektáre ozimného jačmeňa a repky, napríklad pri Michaľanoch, ale začiatok hlavnej žatvy závisí od vývoja počasia.
Krucovčin informoval, že v týchto dňoch chodia na obhliadku škôd, spôsobených záplavami, komisie zložené z odborníkov Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho, Poľnohospodárskej platobnej agentúry, Slovenského pozemkového fondu a RPPK. Skontrolovali doteraz približne 120 poľnohospodárskych podnikov. Zvyčajne túto činnosť zverujú farmári znalcom, ale rozsah škôd je tento rok je taký rozsiahly, že by to nestihli.
Zberové plochy Krucovčin nespresnil, pretože mnohé podniky plodiny na jar vôbec nezasiali, napríklad sóju. V podmočených porastoch repky sa vyskytujú na toto vegetačné obdobie, kedy je čas zberu, nezvyčajné javy, keď repka nanovo prerastá a ešte len kvitne.
Po tom, čo sa na rieke Ondava pretrhla hrádza, sú značné plochy s plodinami a hlavne krmovinami stále pod vodou, čo môže negatívne poznačiť aj zásoby krmovín pre chovy hovädzieho dobytka, dodal Krucovčin.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona