Attila Végh pre Netky.sk: Som frajer iba v klietke

NETKY.SK • 25 November 2016, 16:44 • 2 min
Attila Végh pre Netky.sk: Som frajer iba v klietke

BRATISLAVA - Attila Végh je jedným z najúspešnejších MMA zápasníkov, na konte má niekoľko majstrovských titulov v oblasti bojových športov. Majster sveta a Európy v karate a v kempe, Šampión MMA v poloťažkej váhe v organizácii Bellator a Európsky šampión v asociácii World Free Fight sú tituly, ktoré nepochybne dokazujú jeho výnimočný talent.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Kedy si sa začal zaujímať o bojové športy? Bol si odjakživa „bitkár“?

 

Bitkár som určite nebol, ale bol som dosť malý, mal som asi päť rokov, keď vo mne bojové športy vzbudili záujem. Zápasiť som začal v deviatich, neskôr som prešiel na kempo a karate, čomu som sa venoval sedem rokov.

 

Pochádzaš z Gabčíkova, ako si spomínaš na svoje začiatky?

 

Bol som malý, tučný chlapček z Gabčíkova, ktorý si robil zo všetkého srandu, aj zo zápasenia. (smiech)

 

Kedy sa u teba stalo z tejto srandy a záľuby povolanie?

 

Bolo to asi okolo roku 2006, keď som v rámci kempa a karate dosiahol všetko, čo sa dalo. Začal som sa zaujímať o MMA a od 2010 sa tomu venujem profesionálne.

 

Úspech vraj prináša so sebou aj obete. Čo všetko si musel obetovať kvôli úspechu ty?

 

Nemám pocit, že by som musel kvôli úspechom prinášať obete, nikdy som to takto nevnímal. Bojové športy milujem najviac na svete a v podstate ma nikdy nič iné ani nezaujímalo. Keď máte v živote také šťastie, že robíte to, čo vás skutočne baví, nerozmýšľate nad tým, čo pre tú prácu obetujete.

 

Mal si niekedy pocit pri tréningu alebo aj pri zápase, že si prišiel na samotnú hranicu svojich síl?

 

Jasné, taký pocit mám pravidelne. Tréningy sú veľmi náročné, niekedy až brutálne. Myslím si, že takýto pocit patrí k športu, dôležité je, ako s tým človek narába.

 

Prečo si podľa teba mladí chalani vyberajú tento typ športu? Chcú si posilniť sebavedomie, postavenie v spoločnosti, kondíciu alebo chcú zo seba vybiť zlosť?

 

Určite aj z týchto dôvodov, ale hlavne preto, lebo MMA sa v poslednom čase stáva veľmi populárnym športom medzi mladými.

 

img

 

Stretávaš sa ako tréner s adeptmi, ktorým treba skrotiť povahu?

 

Áno, jasné. Občas prídu chalani, ktorým treba ukázať kto tu je šéf. Musím ich občas trošku potrestať, aby vedeli čo je to pokora. (smiech)

 

Najväčším protivníkom človeka alebo teda športovca sú vraj jeho vlastné myšlienky.

 

Je to veľká pravda. Pred zápasom jednoducho musíš mať čistú hlavu a to predsa platí pre každý šport, nielen pre MMA. Podľa môjho názoru, v osemdesiatich percentách rozhoduje o víťazovi jeho psychika a v ostatných dvadsiatich percentách fyzická kondícia.

 

Človek zrejme musí mať v sebe istú dávku agresie pri takomto športe. Pretavuje sa to aj do súkromia alebo si gladiátor iba v klietke?

 

Je to v prvom rade moja robota, moje živobytie. V súkromí som veľmi pokojný človek, nevyhľadávam konflikty a ani sa mi ešte nestalo, že by som mal s niekým vážny konflikt v súkromí. Som frajer iba v klietke, teda tam, kde to má miesto.  

 

Ako vnímajú bežní ľudia MMA? Nemajú vás za agresorov alebo divochov?

 

Asi áno, ale v skutočnosti to nie je pravda. Niektoré zakrvavené tváre na fotkách zo zápasov možno budia dojem v bežných ľuďoch, že sme divosi, ale je to iba šport ako každý iný. A kto ma pozná, veľmi dobre vie, aký som človek.

 

MMA je syntéza viacerých bojových športov pri ktorom často tečie okrem potu aj krv. Ktorý bojový šport je podľa teba najnebezpečnejší alebo pri ktorom vieš najviac zraniť súpera? Dá sa to vôbec takto kategorizovať?

 

Asi ani nie. Napríklad MMA je naozaj komplexný šport, v ktorom je nebezpečné všetko. Ale medzi najsilnejšie zbrane patria určite lakeť alebo také koleno do hlavy. Tie môžu byť likvidačné.

 

Čo ti hovoria tvoji najbližší, keď ťa vidia zakrvaveného po zápase? Alebo si už zvykli?

 

Už sú zvyknutí. Dúfam, že nikdy nebudem mať vážnejšie zranenie, aby som mohol pokračovať po každom zápase.

 

Kedy ťa čaká najbližší zápas?

 

Teraz sa pripravujem na zápas, ktorý budem mať budúci rok v Rusku v organizácii M-1, čiže stále na sebe pracujem, aby som bol v najlepšej možnej forme.

 

Dosiahol si vrchol, aké sú tvoje ďalšie ciele?

 

Mojím snom bolo dobiť USA. Bol to neopísateľný pocit a to je asi najviac, po čom taký MMA „fighter“ môže túžiť. Som veľmi vďačný všetkým ľuďom, ktorí mi pomáhajú a sú mojou oporou. Moja frajerka Nattylka, moja rodina, tréneri Edko, Norko a Matúš a všetci, ktorí pri mne stoja. Ilja Gym, OFA Bratislava, Spartakus Fight Gym Trnava, MMA Spirit Frankfurt, kde sa vždy môžem pripravovať na sto percent. A samozrejme v neposlednom rade mojim sponzorom, ktorými sú:  Personálna agentúra MAX, Netky.sk, Scoore, Sushi-ki, profighters.sk, Pharma, Aisawan thajské masáže, M Cafe, Marina militari, Marina Club a Termomont, bez nich by to asi nešlo.

 

img




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona