Atraktivita krajín strednej a východnej Európy sa zvyšuje

NETKY.SK • 11 Apríl 2011, 07:52 • 2 min
Atraktivita krajín strednej a východnej Európy sa zvyšuje

Atraktivita krajín strednej a východnej Európy sa zvyšuje

slovakia

left justify in out

Takzvané okrajové ekonomiky eurozóny bojujú s dlhovou krízou a investori sa od nich odkláňajú. Stále viac sa začínajú sústreďovať na krajiny strednej a východnej Európy (KSVE), uviedol v rozhovore pre televíziu CNBC šéf makroekonomických analýz Erste Group Juraj Kotian.

Niektoré z krajín regiónu, ako napríklad Maďarsko alebo Rumunsko, tiež nedávno potrebovali finančnú pomoc od Európskej únie (EÚ) a Medzinárodného menového fondu (MMF). Napriek tomu sa podľa Kotiana región dostáva do centra záujmu investorov.

Pomoc, ktorú dostali krajiny regiónu, je totiž len zlomkom toho, koľko potrebujú okrajové ekonomiky eurozóny, ako Portugalsko, Grécko, Írsko, Španielsko a Taliansko.

Všetky krajiny regiónu, okrem Poľska, majú za sebou hlbokú recesiu, ktorá viedla k prudkému zvýšeniu nezamestnanosti a škrtom vo vládnych výdavkoch. Teraz sú však ekonomiky KSVE v lepšej kondícii než najslabší členovia eurozóny, tvrdia analytici Erste Group.

"Myslím si, že návrat investorov do regiónu je pozitívnou správou, vytvára to vyšší rastový potenciál," uviedol Kotian.

Už pred rokom boli náklady na poistenie dlhopisov krajín strednej a východnej Európy voči ich platobnej neschopnosti cez takzvané swapy úverového zlyhania (CDS) nižšie než v prípade problémových ekonomík eurozóny, ktorých hodnotenie úverovej bonity vtedy ešte ratingové agentúry neznižovali.

Medzičasom sa to zmenilo, keď agentúry znížili ratingy Portugalska, Írska, Grécka a Španielska. Váhajú však so zvyšovaním ratingov krajín strednej a východnej Európy. Napríklad Rumunsko má stále rating pod investičným stupňom, ale CDS na jeho dlhopisy predstavuje 200 bázických bodov. Pre porovnanie v prípade Portugalska, ktoré má rating na investičnom stupni, je to 500 bodov.

Myslím si, že terajšie znižovanie ratingov ukázalo, že trhy sú o krok pred ratingovými agentúrami pri hodnotení rizika," uviedol Kotian. "Niekedy koncom roka, najneskôr začiatkom budúceho roka očakávame zvyšovanie ratingu krajín strednej a východnej Európy," dodal Kotian.

To je pozitívnou správou pre krajiny regiónu. "Ak investori hľadajú bezpečný úkryt a majú obavy z rozpadu eurozóny, môžu svoje investície vložiť do Českej republiky, ktorá je dobrou náhradou za Nemecko a nemá euro," povedal televízii CNBC Kotian.

Firmy v KSVE sú menej zadlžené a ziskovejšie než v západnej Európe, tvrdí Erste Bank. Jej štúdia tiež ukázala, že Írsko, Španielsko, Portugalsko a Belgicko majú najzadlženejšie firemné sektory.

Medzi rizikové faktory patrí pokles vývozu, čo môže spôsobiť oslabenie eurozóny. To ohrozuje predovšetkým proexportne orientované ekonomiky Slovenska a ČR. Ďalším rizikovým faktorom sú podľa Kotiana vysoké ceny ropy.

Zdroj: TASR/CNBC



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies