Atrakcie na víkendovej Rušňoparáde v Košiciach lákajú tisíce ľudí

NETKY.SK • 15 Apríl 2018, 13:25 • 2 min
Atrakcie na víkendovej Rušňoparáde v Košiciach lákajú tisíce ľudí

KOŠICE - Najväčšia slovenská prehliadka železničnej histórie i súčasnosti láka v košickom rušňovom depe počas tohto víkendu tisíce návštevníkov.

slovakia

left justify in out

Na 18. ročníku Rušňoparády tak môžu vidieť dve desiatky parných, motorových a elektrických rušňov zo Slovenska i zahraničia, ako aj početné ďalšie atrakcie.

 

"Sme veľmi radi, že ľudia prišli v tak hojnom počte a že tu môžeme predstaviť najmodernejšiu a zároveň najstaršiu železničnú techniku. Počasie je fantastické a návšteva úžasná," uviedol pre TASR predseda občianskeho združenia Detská železnica Košice, ktorá podujatie spoluorganizuje so Železničnou spoločnosťou Slovensko (ZSSK).

 

Tradičným lákadlom je Točňoparáda s prezentáciou starých rušňov. Na akcii možno obdivovať maďarskú lokomotívu z roku 1910, ktorá sa využíva pre potreby historického filmu – napríklad v novej verzii filmu Winnetou, ďalej Krutwig - posledný typ parného rušňa vyrábaného v bývalom Československu či "holywoodsku hviezdu" z filmu Peacemaker – Sergeja. Záujemci si môžu prezrieť aj maďarský prezidentský salónny a reštauračný vozeň zo 60. rokov minulého storočia, vozeň umeleckého vlaku T.R.A.M, ale aj rušeň Siemens Vectron, najmodernejší prírastok vo flotile ZSSK.

 

V tradičnej ponuke sú obľúbené jazdy s parným rušňom alebo letecký prepad vlaku. Súčasťou sú rôzne ukážky, výstavy modelov, mobilná vyhliadková veža, ale aj pečenie gruľovníkov. Program zahŕňa aj nostalgické jazdy vlakmi do regiónov, kyvadlové vlaky do nákladnej stanice či okružnú jazdu Retrobusom.

 

Veľký nápor návštevníkov zažilo rušňové depo už počas soboty (14.4.), k ťahákom patril aj popoludňajší koncert skupiny S Hudbou Vesmírnou. Tohtoročná Rušňoparáda sa končí v nedeľu o 16.30 h.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona