ATP Viedeň: Mečíř ml. prehral v osemfinále dvojhry s Haasom

NETKY.SK • 17 Október 2013, 17:12 • 2 min
ATP Viedeň: Mečíř ml. prehral v osemfinále dvojhry s Haasom

VIEDEŇ - Slovenský kvalifikant Miloslav Mečíř ml. prehral vo štvrtkovom stretnutí osemfinálového 2. kola hlavnej súťaže dvojhry na turnaji ATP World Tour 250 Erste Bank Open vo Viedni (dotácia 571 755 eur, tvrdý povrch Opticourt v hale) s favorizovaným Nemcom Tommym Haasom nasadeným ako druhým za 114 minút výsostne dôstojne 5:7, 6:7 (8).

slovakia

left justify in out

V oboch častiach mal minimálne jeden setbal. Odnáša si prémiu 8670 eur a 32 bodov do svetového rebríčka, v ktorom figuruje na 240. priečke. Syn kapitána daviscupovej reprezentácie SR útočí na prienik nad čiaru kvalifikácie januárových melbournských grandslamových Australian Open.

"Znova sa ukázalo, že na úrovni ATP World Tour prakticky niet jednoduchých zápasov a každé víťazstvo si treba náležite odopracovať. Miloš si počínal výborne a ak dokáže v takýchto výkonoch pokračovať, ešte o ňom budeme počuť," povedal Haas v interview pre organizátorov.

Dvadsaťpäťročný Bratislavčan Mečíř junior na tomto podujatí premiérovo vo svojej kariére hral v hlavnej singlovej súťaži nad základnou úrovňou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF). Po zvládnutí trojkolovej kvalifikácie v utorok vyradil Španiela Pabla Andújara, 51. v renkingu. Tridsaťpäťročný Haas je niekdajší druhý muž svetového rebríčka, teraz figuruje na dvanástej priečke. Na tomto podujatí štartuje 11. raz, v sezóne 2000 bol vo finále, v ktorom nestačil na Brita Tima Henmana, o rok neskôr v súboji o titul zdolal Argentínčana Guillerma Caňasa. V piatok bude čeliť českému tridsiatnikovi Radkovi Štěpánkovi, ktorý v stredu v trojhodinovej dráme vyradil Lukáša Lacka.

Držiteľ 6 singlových titulov kategórie ITF Futures vrátane dvoch tohtoročných (Kaarst, Rovinj) Mečíř mladší má proti členom Top 100 stále značne lichotivú bilanciu, a to 4:2. Predchádzajúcu prehru tohto typu inkasoval koncom júla na challengeri v Liberci od Argentínčana Federica Delbonisa. Okrem Andújarovho získal Slovák takto cenné skalpy Nemca Benjamina Beckera, Taliana Fabia Fogniniho a Francúza Guillauma Rufina.

Dvojhra - 2. kolo (osemfinále):
Tommy Haas (Nem.-2) - Miloslav Mečíř ml. (SR) 7:5, 7:6 (8) za 114 minút

Mečíř ml. získal prvých šesť loptičiek, ale Haas sa včas spamätal a vďaka obratu z 0:30 pri vlastnom podaní v druhej hre vyrovnal na 1:1. Slovák však v úvodných troch gemoch na servise neodovzdal ani fiftín, smelo držal krok. Pri skóre 3:3 odvrátil brejkbal. Za stavu 4:3 dokonca sám mal príležitosť zobrať súperovi podanie, ale nedal. V deviatej hre si poradil s nepríjemným stavom 15:40 a na príjme v desiatom geme mal tri jednotlivé setbaly. Extrémne skúsený Nemec však v tejto fáze nazbieral šesť fiftínov za sebou a potom premenil druhý brejkbal na 6:5. K zisku úvodnej časti sa dopodával na 15.

Keď Nemec unikol na 2:0 v druhom dejstve (dovedna si teda v tomto štádiu pripísal 5 hier v rade), zdalo sa byť hotovo. Slovák však zabojoval a dotiahol sa na 2:2. Za stavu 4:3 mal veľmi nádejných 40:15 na returne, zostalo pri tom. Naopak, v deviatej hre Mečíř ml. čelil skóre 0:40, ale situáciu zvládol. Na zhodu sa dotiahol pohybovo aj technicky dobre zvládnutým obehnutým vstúpeným forhendom do prázdnej časti dvorca. Následne vytiahol parádne bekhendové krížne obhodenie a napokon dostatočne účinný servis - 5:4. Pod ťarchou brejkbalu v 11. hre Slovák predviedol pekný forhendový stop-volej.

V neskoršom tajbrejku začal Mečíř ml. chladnokrvným forhendovým krížnym "winnerom" po vydarenom podaní, ale nepresadil sa na príjme, hoci forhendový pokus za stavu 1:1 bol sympatický. Pri skóre 1:2 ponúkol Slovák brilantný bekhendový lob a pridal presvedčivú forhendovú ofenzívu - 3:2. Nielen v tejto pasáži bol aktívnejší a tvorivejší, Haasov výkon často vyznieval trochu pasívne a rutinérsky. Na 3:3 mu však žičilo Jastrabie oko (ukázalo spojnicu čiar) a vzápätí bez zachvenia zvládol forhendový volej. Slovák dal na 4:4 esom, ale frustrovane si nahlas povzdychol po forhende inside-out, ktorý poslal vedľa - 4:5.

Nemcovi s výhodou minibrejku nabila páska siete na forhendové zakončenie (6:4), ale pri mečbale spáchal dvojchybu. Mečíř ml. sa chopil nečkanej šance a vynútil si súperovu chybu - 6:6. Rovnaká charakteristika sa týkala 13. loptičky tajbrejku. Slovák teda aj v tomto dejstve mal setbalovú možnosť, vďaka kvalitnému servisu Haasa však bolo bleskovo po nej. Ďalšia - tentoraz pri vlastnom podaní - prišla, keď Nemec prepálil krížny forhend v dlhej výmene. Slovák sa však unáhlil z bekhendovej strany. Navyše, následne si nestihol ustúpiť na forhendovú kontru a Haas pri treťom mečbale už neotáľal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies