ATP: Kližan zdolal Kanaďana Vaseka, postúpil do štvrťfinále dvojhry v Metz

NETKY.SK • 24 September 2015, 14:23 • 2 min
ATP: Kližan zdolal Kanaďana Vaseka, postúpil do štvrťfinále dvojhry v Metz

METZ - Slovenský tenista Martin Kližan nasadený ako šiesty zvíťazil vo štvrtkovom zápase osemfinálového 2. kola dvojhry na turnaji ATP World Tour 250 Moselle Open vo francúzskom Metz (dotácia 494 310 eur, tvrdý povrch Greenset v hale) nad 25-ročným Kanaďanom Vasekom Pospisilom, 46. v renkingu, v ich premiérovom vzájomnom súboji za 112 minút 6:4, 7:6 (7).

slovakia

left justify in out

Do najlepšej osmičky sa prebojoval premiérovo od aprílovej antukovej štatutárne ešte významnejšej Barcelony, kde dokonca bol v semifinále. Kližan v prvom sete premenil tretí brejkbal na 2:1. Na príjme v deviatej hre síce nezužitkoval dva jednotlivé setbaly, ale následne sa bez vážnejších ťažkostí dopodával k zisku tohto dejstva. V druhej časti Slovák odolal jednej hrozbe straty podania v ôsmej hre. V neskoršom tajbrejku začal minibrejkom, Pospisil však okamžite odpovedal na returne. Za stavu 6:5 nepremenil Kanaďan setbal pri vlastnom servise, potom premrhal ešte jednu možnosť na príjme a čoskoro za to pykal.

 

"Bol to náročný zápas, pretože Vasek je skvelým hráčom. Má jedno z najlepších podaní na svete. Usiloval som sa koncentrovať na returny a v tajbrejku som mal aj trochu šťastia," povedal Kližan podľa webu Asociácie tenisových profesionálov (ATP). 


Dvadsaťšesťročný Bratislavčan Kližan bude v piatkovom štvrťfinále čeliť úspešnému z nasledujúceho duelu domáceho držiteľa voľnej karty Pierra-Huguesa Herberta a španielskej štvorky podujatia Guillerma Garcíu-Lópeza. Už má istotu prémie 12 990 eur brutto a 45 bodov do svetového rebríčka, v ktorom figuruje na 35. priečke (dosiaľ najvyššie bol na 26. pozícii).


Držiteľ troch trofejí vo dvojhre z hlavnej profesionálnej úrovne Kližan získal minulý týždeň dva singlové body proti Poliakom v Gdyni v play-off o svetovú skupinu Davisovho pohára reprezentačných družstiev mužov, hostia však napokon prehrali 2:3.

 

Generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu (STZ) Igor Moška zastáva názor ako Martin Kližan v súvislosti s neodvysielanou celou daviscupovou nedeľou z Gdyne na Dvojke. "Má pravdu, že zápas národného tímu v tenise o postup medzi Top 16 družstiev sveta by mal mať v RTVS prednosť pred ligovým futbalom," uviedol Moška prostredníctvom svojho twitterového konta. 

"Chcel by som sa opýtať toho, kto má na zodpovednosti výber programov v našej RTVS - pripomínam, že štátnej televízii. Uprednostniť Fortuna ligu, ktorá s reprezentáciou nemá nič spoločné, pred kvalifikáciou majstrovstiev sveta (Davis Cup play-off), to chce už naozaj veľké srdce pre národný zápas. Najmä keď to ešte k tomu bolo 2:2 na zápasy. Tak však hlavne, že ste si za to nahrabali! RTVS, obrovský palec dole!!!" uviedol na svojom facebookovom konte Kližan, ktorý získal dva body, hostia však napokon prehrali s Poliakmi 2:3. 

PR manažér sekcie marketingu a komunikácie Juraj Kadáš na úvod mailového stanoviska skonštatoval: "RTVS je nezávislá verejnoprávna inštitúcia (nie štátna, ako nesprávne uvádza pán Kližan), jej úlohou je zo zákona poskytovanie programovej služby, ktorá je univerzálna z hľadiska svojho geografického dosahu, programovo rozmanitá, pripravovaná na zásade redakčnej nezávislosti prostredníctvom kvalifikovanej pracovnej sily a s pocitom spoločenskej zodpovednosti, a ktorá rozvíja kultúrnu úroveň poslucháčov a divákov, poskytuje priestor súčasným kultúrnym a umeleckým aktivitám, sprostredkúva kultúrne hodnoty iných národov a je financovaná najmä z verejných prostriedkov. Tvoria ju spravodajské, publicistické, dokumentárne, dramatické, hudobné, športové, zábavné a vzdelávacie programy, programy pre deti a mládež iné programy, ktoré sú založené na zásadách demokracie a humanizmu a prispievajú k právnemu vedomiu, etickému vedomiu a k environmentálnej zodpovednosti verejnosti." 

V nadväznosti na to Kadáš dodal: "Úlohou RTVS je teda omnoho viac, ako len vysielať športové prenosy. Napriek tomu a napriek svojej finančnej situácii, ktorá v súčasnosti neumožňuje prevádzku tretieho programu, sa snažíme uspokojiť fanúšikov všetkých športov na dvoch programových službách Jednotke a Dvojke. Berieme pri tom do úvahy svoje možnosti, zmluvné záväzky, záujem divákov, ako aj výkonnosť našich reprezentantov. Napríklad v spomínanú nedeľu 20. septembra sme hľadali a podľa nášho názoru aj našli kompromisný spôsob ako uspokojiť nielen tenisových fanúšikov, ale aj priaznivcov vodného slalomu na divokej vode (vysielali sme MS z Londýna), hokeja (vysielali sme Tipsport Ligu), futbalu (Fortuna liga) ako aj cyklistiky (MS). Sme presvedčení, že RTVS počas víkendu priniesla vo svojom vysielaní všetky dôležité športové momenty, dodržala svoje zmluvné záväzky a aj naďalej trváme na tom, že RTVS bola, je a chce byť pri všetkých významných úspechoch slovenského športu. Pripomíname, že play-off Davis Cupu sme vysielali od piatka do nedele na Dvojke a na treťom online streame na webe, ktorý bol vytvorený špeciálne pre tento účel. O tejto skutočnosti sme informovali športových fanúšikov v živom vysielaní RTVS, na Facebooku a tiež prostredníctvom správy, ktorú sme distribuovali médiám." 

Dvojhra - 2. kolo (osemfinále):
Martin Kližan (SR-6) - Vasek Pospisil (Kan.) 6:4, 7:6 (7) za 112 minút



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona