ATP: Kližan prehral v semifinále dvojhry v Pekingu s Berdychom

NETKY.SK • 4 Október 2014, 15:29 • 2 min
ATP: Kližan prehral v semifinále dvojhry v Pekingu s Berdychom

PEKING - Slovenský tenista Martin Kližan si nezahrá vo finále dvojhry na turnaji ATP World Tour 500 China Open na tvrdom povrchu v čínskom Pekingu.

slovakia

left justify in out

Po vyradení svetovej dvojky Rafaela Nadala sa kvalifikant už nepostaral o ďalšie veľké prekvapenie a v sobotňajšom druhom semifinálovom stretnutí prehral s Čechom Tomášom Berdychom nasadeným ako tretím za 82 minút 4:6, 1:6.

 

Berdych dominoval vo víťazných úderoch 24:12 a premenil 3 z 9 brejkových príležitostí. Kližan svoju jedinú možnosť na brejk nevyužil. Podstatný rozdiel bol aj v počte nevynútených chýb - z pohľadu Čecha 17:26. Dvadsaťpäťročný Kližan prehral s o štyri roky starším finalistom Wimbledonu 2010 aj štvrtý vzájomný duel. Najbližšie k víťazstvu proti tomuto súperovi bol tohto roku na US Open v New Yorku, kde v 2. kole podľahol tesne v piatich setoch. Kližanova bilancia proti hráčom z Top 10 svetového rebríčka je momentálne 3 víťazstvá - 7 prehier. 

 

Súperom 29-ročného českého tenistu vo finále bude v nedeľu svetová jednotka, Srb Novak Djokovič. Ten si poradil v prvom semifinále s Britom Andy Murraym 6:3, 6:4. 

 

Zverenec Martina Damma Kližan v Pekingu získal 200 bodov do rebríčka a prémiu 129 000 USD. Zo súčasného 56. miesta v počítačovom poradí sa posunie na 41. priečku, dosiaľ najvyššie bol na 26. mieste. Na začiatku tejto sezóny mu patrila 108. pozícia. 

 

V čínskej metropole vyhral Kližan päť zápasov vrátane dvoch v kvalifikácii. Pritom v 1. eliminačnom kole mal namále, keď proti neznámemu Číňanovi Sin Kaiovi (vtedy 944. v rebríčku) prehrával 4:6, 1:5 a odvrátil štyri mečbaly. Aj na základe výborných výkonov v Pekingu si vybojoval právo štartu v hlavnej súťaži na turnaji ATP World Tour Masters 1000 Rolex v Šanghaji, na ktorý dostal tzv. špeciálnu výnimku. 

Dvojhra - semifinále: 
Tomáš Berdych (ČR-3) - Martin Kližan (SR) 6:4, 6:1 za 82 minút 
 

Kližan prehral úvodný gem pri podaní súpera. Potom si napriek trom brejkbalom Berdycha podržal podanie v geme, v ktorom si jemne podvrtol členok, ale po drobnej prestávke pokračoval v zápase. Za stavu 3:3 sa slovenský tenista dostal k prvej brejkovej príležitosti, ale nevyužil ju. Keď český hráč čistou hrou šiel do vedenia 5:4, vycítil šancu. Kližan svoje dva gembaly nepremenil, a tak jeho súper hneď prvý setbal na príjme využil na zisk úvodného dejstva 6:4. Prvý set trval 56 minút a slovenský tenista v ňom zahral dvakrát toľko nevynútených chýb ako víťazných úderov (18-9). 

 

V treťom geme druhého setu sa dostal Berdych k trom brejkbalom pri servise Kližana, dva ešte nevyužil, ale tretí po pridlhej lopte z rakety Slováka už áno. Zvýšil svoj náskok na 3:1 a od tohto okamihu nabral zápas rýchly spád. Frustrovaný Kližan uhral v zostávajúcich troch gemoch už len dva fiftíny, z toho jeden vďaka dvojchybe súpera pri prvom mečbale. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies