Atómové elektrárne boli vlani bezpečné, tvrdia Slovenské elektrárne

NETKY.SK • 8 Máj 2018, 11:18 • 2 min
Atómové elektrárne boli vlani bezpečné, tvrdia Slovenské elektrárne

BRATISLAVA - Atómové elektrárne v Mochovciach a v Jaslovských Bohuniciach boli vlani spoľahlivé a bezpečné.

slovakia

left justify in out

Aspoň takto hodnotí prevádzku svojich dvoch mochoveckých a dvoch bohunických jadrových blokov spoločnosť Slovenské elektrárne. "Na základe hodnotenia súboru prevádzkových ukazovateľov bezpečnosti hodnotíme prevádzku jadrových zariadení našej spoločnosti v minulom roku ako bezpečnú v súlade s právnymi predpismi pre oblasť využívania jadrovej energie s plnením podmienok v platných povoleniach vydaných dozornými orgánmi,“ uviedli elektrárne vo svojej pravidelnej hodnotiacej správe.

Slovenský dominantný výrobca elektriny zaznamenal v minulom roku v Atómovej elektrárni Bohunice V2 celkovo deväť prevádzkových udalostí, rok predtým to bolo desať. V Atómovej elektrárni Mochovce to bolo desať prevádzkových udalostí, čo bolo v medziročnom porovnaní o dve udalosti menej. Všetky zaznamenané udalosti ohodnotili Slovenské elektrárne ako udalosti najnižšej kategórie podliehajúce hláseniu Úradu jadrového dozoru SR. "Nevyskytli sa žiadne udalosti kategórie nehoda ani havária,“ uviedli elektrárne, ktoré počas minulého roka v Mochovciach ani v Bohuniciach neevidovali narušenie limít a podmienok. "Prevádzka našich jadrových zariadení mala minimálny vplyv na životné prostredie a minimálnu radiačnú záťaž pre personál a obyvateľstvo,“ doplnil podnik.

K udalostiam, u ktorých bol zaznamenaný negatívny trend, Slovenské elektrárne prijali nápravné opatrenia na atómových elektrárňach. Na oboch jadrových elektrárňach bol vlani ukončený projekt Zlepšenie procesu havarijnej pripravenosti, ktorého cieľom bolo upraviť proces havarijnej pripravenosti v nadväznosti na zavádzanie riadenia ťažkých havárií.

Na juhu Slovenska, medzi Nitrou a Levicami, sa nachádzajú štyri bloky Atómových elektrární Mochovce, každý s výkonom 471 megawattov. Prvý blok mochoveckej elektrárne dodáva elektrickú energiu do siete od leta 1998, druhý blok od konca roka 1999. Dva bloky Atómovej elektrárne Mochovce ročne dodajú do siete okolo 7 miliónov megawatthodín elektriny, čo pokrýva viac ako štvrtinu spotreby elektriny na Slovensku.

Atómové elektrárne Bohunice V2 sa nachádzajú na západnom Slovensku, neďaleko mesta Trnava. Elektrická energia sa tu vyrába v dvoch blokoch, ktoré boli k energetickej sieti postupne pripojené v rokoch 1984 a 1985. Od roku 2000 na blokoch V2 prebiehal program modernizácie v celkovej hodnote 500 miliónov eur, ktorý bol v roku 2010 ukončený zvýšením výkonu na 506 megawattov na každom bloku.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona