Atómka má rezervy v technickom zabezpečení, ukázala simulácia havárie

NETKY.SK • 16 Január 2013, 12:50 • 2 min
Atómka má rezervy v technickom zabezpečení, ukázala simulácia havárie

Atómka má rezervy v technickom zabezpečení, ukázala simulácia havárie - Slovensko Priebežne by sa mali nakúpiť pre hasičov a policajtov osobné dozimetre, prostriedky na dekontamináciu, osobné ochranné pracovné prostriedky či detekčná technika. Simulovaná

slovakia

left justify in out

imgPriebežne by sa mali nakúpiť pre hasičov a policajtov osobné dozimetre, prostriedky na dekontamináciu, osobné ochranné pracovné prostriedky či detekčná technika.

Simulovaná havária Atómovej elektrárne v Bohuniciach (EBO) odhalila mnohé nedostatky v materiálno-technickom zabezpečení. Vyplýva to zo správy o vyhodnotení cvičenia Havran 2012 na národnej úrovni, ktorú dnes vláda SR zobrala na vedomie. Uskutočnilo sa 17. až 18. októbra minulého roka.ňPríslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) napríklad nemajú dostatočné vybavenie osobnými ochrannými pracovnými prostriedkami na zásah v kontaminovanom rádioaktívnom prostredí. HaZZ nedisponuje špeciálnymi odevmi na ochranu povrchu tela a horných dýchacích ciest, keďže použitie štandardného zásahového odevu v danom prostredí je ekonomicky zbytočne náročné.

Rovnako nedisponuje okrem zásahu v objekte EBO prostriedkami na monitorovanie úrovne radiácie. Hasiči nie sú dostatočne vybavení osobnými telovými dozimetrami hodnotiacimi veľkosť prijatej dávky.

HaZZ nemá ani dostatok technických prostriedkov na vykonávanie dekontaminácie osôb a techniky."Celkovo je potrebné prehodnotiť súčasnú nedostatočnú kapacitu dekontaminačných liniek hlavne na očistu osôb pre prípad veľkého počtu kontaminovaných osôb," pripomína v správe minister vnútra Robert Kaliňák.

Chýbajú tiež náhradné záložné zdroje elektrickej energie na napájanie objektov hasičov v prípade výpadku elektriny.

Podobne sú na tom s ochrannými pracovnými pomôckami aj policajti, zložky integrovaného záchranného systému, záchranná zdravotná služba či Slovenský Červený kríž.

Neexistuje ani krízový komunikačný manuál s médiami na centrálnej, regionálnej a lokálnej úrovni. Minister poukazuje na potrebu vytvorenia národného havarijného plánu pre všetky druhy mimoriadnych havárií, vrátane havárií jadrových zariadení.

Na základe týchto zistení navrhuje isté opatrenia na odstránenie nedostatkov. Priebežne by sa mali nakúpiť pre hasičov a policajtov osobné dozimetre, prostriedky na dekontamináciu, osobné ochranné pracovné prostriedky či detekčná technika na meranie koncentrácií nebezpečných látok. Vybraní zdravotnícki pracovníci by mali zase absolvovať vzdelávanie v postupoch pri ošetrovaní osôb zasiahnutých radiačnou haváriou.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies