Atlétom roka bude jeden z trojice Kimetto, Barshim, Lavillenie

NETKY.SK • 17 Október 2014, 14:49 • 2 min
Atlétom roka bude jeden z trojice Kimetto, Barshim, Lavillenie

LONDÝN - Atlétom roka 2014 sa stane jeden z trojice Dennis Kipruto Kimetto, Mutaz Essa Barshmi alebo Renaud Lavillenie. Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) oznámila finalistov na výročnú cenu, keď pôvodný zoznam desiatich športovcov zúžila na finálne trio.

slovakia

left justify in out

V originálnej desiatke bol aj americký šprintér Justin Gatlin, ktorý sa v minulosti negatívne preslávil dopingovými škandálmi. Kontroverzné rozhodnutie IAAF nominovať Gatlina medzi najlepších sa stretlo v atletickom svete s búrkou nevôle. Nemecký reprezentant v hode diskom Robert Harting dokonca požiadal vedenie IAAF, aby ho zo zoznamu nominovaných vyškrtla, pretože nechcel byť na rovnakom liste ako Gatlin.
     

Američana po prvý raz pozitívne testovali na doping v roku 2001. Rovnaká situácia sa zopakovala o päť rokov neskôr, za ďalšiu recidívu si Gatlin musel odpykať štvorročný dištanc. Tridsaťdvaročný šprintér sa však vrátil na atletické ovály vo veľkom štýle, keď minulý mesiac v Bruseli zabehol 100 m za 9,77 s, čo sa pred ním ešte žiadnemu tridsiatnikovi nepodarilo.
     

Kenský vytrvalec Dennis Kipruto Kimetto si vyslúžil nomináciu na ocenenie za vytvorenie nového svetového rekordu v maratóne, keď sa ako prvý človek na svete dostal na tejto trati pod hranicu dvoch hodín a troch minút. Šancu majú aj katarský skokan do výšky Mutaz Essa Barshim a francúzsky skokan o žrdi Renaud Lavillenie, ktorý prekonal 21 rokov starý halový svetový rekord Sergeja Bubku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona