Žatevné práce na Hornom Žitnom ostrove skončia už v závere týždňa

NETKY.SK • 16 Júl 2010, 07:15 • 2 min
Žatevné práce na Hornom Žitnom ostrove skončia už v závere týždňa

Žatevné práce na Hornom Žitnom ostrove skončia už v závere týždňa

slovakia

left justify in out

img

Tropické teploty v tomto týždni spôsobili, že na Hornom Žitnom ostrove, kde sú ľahšie pôdy na štrkoch, sa žatva začala skôr, ako sa predpokladalo, a koncom tohto týždňa bude už aj dokončená. Ide o obce Štvrtok na ostrove, Zlaté Klasy, Čenkovce, Nový život a Hubice. TASR o tom informoval člen predstavenstva Okresnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Dunajskej Strede a konateľ firmy Agrolens, s. r. o. Juraj Németh.
"Na Slovensku sa začína žatva vždy v tomto regióne. Kvalita obilnín nie je dobrá. Na lepších pôdach je slabšia úroda ako na horších, povodne nám urobili škrt cez rozpočet," povedal Németh s tým, že v porovnaní s vlaňajšími výsledkami sú kvalitatívne ukazovatele zlé. Čo sa týka množstva, ide o 25-% zníženie. Rastliny mali kvôli dažďom nedostatok vzduchu a tieto horúčavy im tiež neprospeli. "Namerali sme počas žatvy maximálnu teplotu 38,5 stupňa Celzia, samozrejme, v chládku," konštatoval. Ako dodal, situácia vyzerá tak, že koncom týždňa by sa mala ukončiť žatva. "Pozbierali sme 430 hektárov (ha) ozimnej pšenice, 45 ha ozimného jačmeňa, 180 ha jarného jačmeňa a 205 ha repky ozimnej máme pokosených. Ostáva nám ešte asi 150 ha ozimnej pšenice a 100 ha šošovice," vysvetlil Németh a pripomenul, že obilniny zvládnu do soboty, šošovicu začnú zbierať v nedeľu ráno. "To nám potrvá ešte ďalšie tri dni. Zavlažujeme už druhý týždeň kukuricu i kukuricu na siláž," zdôraznil.
V priebehu minulého týždňa riaditeľka Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) v regióne Dunajská Streda Helena Patasiová TASR informovala, že ozajstná žatva na Žitnom ostrove sa začne oneskorene, až 20. júla. "Na južnejších miestach Žitného ostrova obilie nemusí byť ešte dozreté, tam je situácia podstatne iná," uzavrel Németh.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies