Atestovaní lekári sa dočkali, vzrástli im platy

NETKY.SK • 4 Január 2015, 08:41 • 2 min
Atestovaní lekári sa dočkali, vzrástli im platy

BRATISLAVA - Mzdy atestovaných lekárov pracujúcich v nemocniciach sa od 1. januára 2015 zvýšili na 2,3-násobok priemernej mzdy spred dvoch rokov.

slovakia

left justify in out

Podľa ministerstva zdravotníctva si tento krok vyžiada náklady 16 miliónov eur ročne. Ide o posledné navýšenie miezd, ktoré vyplývalo z memoranda medzi lekárskymi odbormi a vládou SR.
      

Základné platy lekárov, v ktorých nie sú ešte zarátané napríklad príplatky za služby, sa zvyšovali naposledy v januári 2014. Mzdy lekárov bez atestácie sa navýšili na 1,25-násobok priemernej mzdy a mzdy atestovaných na 2,1-násobok. Od tohto roka došlo ešte k poslednému zvýšeniu v prípade atestovaných lekárov.
      

Ide o tretie navýšenie miezd, ktoré vyplývalo z memoranda medzi lekárskymi odbormi a vládou. Jeho podpísanie v roku 2011 znamenalo koniec akcie hromadných výpovedí lekárov. Exministerka Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) a odborári sa neskôr dohodli, že tretie navýšenie sa rozdelí na dve etapy.
      

Priemerná mzda lekárov vrátane príplatkov v štátnom zdravotníckom zariadení bola v januári 2014 po predposlednej etape navyšovania ich platov 2149 eur. Priemerná mzda sestry a pôrodnej asistentky bola 1022 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies