Atény sú za vytvorenie Aliancie juhu proti úspornej politike EÚ

NETKY.SK • 9 August 2016, 12:01 • 2 min
Atény sú za vytvorenie Aliancie juhu proti úspornej politike EÚ

ATÉNY/VIEDEŇ - Grécka vláda pozvala hlavy štátov a vlád z juhu EÚ, medzi nimi predstaviteľov Francúzska, Talianska a Španielska do Grécka na konferenciu. Rakúsky denník Die Presse s odolaním sa na portál EurActiv informuje, že na stretnutí 9. septembra by sa malo rokovať o vytvorení Aliancie európskeho juhu zameranej proti úspornej politike EÚ.

slovakia

left justify in out

O iniciatíve gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa informovala aj grécka tlačová agentúra.

 

Na konferencii by sa malo hovoriť aj o spoločných výzvach v hospodárskej, politickej a inštitucionálnej oblasti, ktorým krajiny čelia. Ťažiskom rokovania by mala byť konkrétne najmä európska úsporná politika, daňová disciplína a migrácia.

 

Okrem veľkých južných krajín EÚ, vrátane Portugalska, sa v Aténach očakávajú na rokovaní aj predstavitelia Cypru a Malty.

 

Vytvorenie Aliancie európskeho juhu s prorastovou agendou už prerokoval Tsipras s talianskym premiérom Matteom Renzim počas summitu EÚ, ktorý sa konal v Bruseli 28. a 29. júna. Predpokladá sa, že francúzsky prezident Francois Hollande a portugalský premiér Antonio Costa iniciatívu podporia.

 

V apríli Tsipras a Costa podpísali spoločné vyhlásenie, v ktorom sa úsporná politika EÚ označuje za chybnú.

 

Grécko a Taliansko sklamal postoj severných štátov EÚ k migračnej politike. V septembri 2015 sa šéfovia členských krajín spoločenstva zaviazali, že do septembra 2017 prijmú z oboch krajín spolu 160.000 utečencov. Doteraz ich však prijali len 3701.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies