Atény sú pripravené skonfiškovať nemecký štátny majetok

NETKY.SK • 11 Marec 2015, 19:23 • 2 min
Atény sú pripravené skonfiškovať nemecký štátny majetok

ATÉNY - Grécky minister spravodlivosti povedal v stredu, že je pripravený podpísať rozhodnutie najvyššieho súdu, ktoré povoľuje Aténam skonfiškovať nemeckým štátom vlastnený majetok ako kompenzáciu obetiam nacistickej masakry v malej gréckej dedine.

slovakia

left justify in out

Níkos Paraskevópoulos to povedal v čase narastajúceho napätia medzi Aténami a Berlínom, keď sa ľavicová grécka vláda snaží presvedčiť svojich európskych partnerov o opätovnom prerokovaní 240-miliardovej pôžičky.

 

Paraskevópoulos povedal pre televíznu stanicu Mega TV, že rozhodnutie najvyššieho súdu z roku 2000, ktoré povoľuje skonfiškovanie nemeckého majetku ako kompenzáciu príbuzným 218 Grékov zabitých v dedine Distomo nacistami, stále platí. Na to, aby rozhodnutie začalo platiť ho musí podpísať minister spravodlivosti, čo predchodcovia Paraskevópoulosa odmietali urobiť pre obavy, že to vyvolá spor s Berlínom. "Som pripravený rozhodnutie súdu podpísať," povedal minister a dodal, že premiér je o tom informovaný. 

 

Nemecko uviedlo vo februári, že záležitosť o vojnových škodách urovnali svetové mocnosti počas rokovaní o zjednotení Nemecka v roku 1990. "Sme pevne presvedčení, že otázky o reparáciách a kompenzácii boli právne a politicky vyriešené," povedal v stredu hovorca kancelárky Angely Merkelovej Steffen Seibert. Grécka vláda oficiálne neuviedla výšku svojich reparačných nárokov, Berlín však odpovedal, že už splnil všetky svoje povinnosti týkajúce sa vojny vrátane zaplatenia 115 miliónov nemeckých mariek (59 miliónov eur) Grécku v roku 1960. 

 

Kampaň týkajúca sa vojnových škôd bola vedená desaťročia gréckymi vládami, ale aj občanmi. V poslednej dobe však naberá na intenzite, a to najmä pre bolestivé hospodárske opatrenia, ktoré musí Grécko dodržiavať v rámci medzinárodného záchranného programu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies