Atentáty v Paríži: Polícia vyšetruje ďalšie štyri osoby blízke Coulibalyho

NETKY.SK • 10 Marec 2015, 09:59 • 2 min
Atentáty v Paríži: Polícia vyšetruje ďalšie štyri osoby blízke Coulibalyho

PARÍŽ - V súvislosti s vyšetrovaním januárových atentátov v Paríži zadržali vo Francúzsku ďalšie štyri podozrivé osoby. S odvolaním sa na zdroje francúzskej justície o tom dnes informovali francúzske médiá.

slovakia

left justify in out

Ako uviedla rozhlasová stanica Europe 1, medzi zadržanými je aj príslušníčka žandarmérie a jej priateľ, ktorý mal blízko k Amédymu Coulibalymu - jednému z trojice páchateľov troch atentátov v Paríži, ktoré si vyžiadali spolu 17 obetí na životoch.

 

Podľa informácií Europe 1, zadržaný Amar R. sa často pohyboval pred supermarketom s kóšer tovarom neďaleko Porte de Vincennes a z lokalizácie jeho mobilného telefónu vyplýva, že tam bol aj 9. januára v spoločnosti Coulibalyho, ktorý krátko nato predajňu obsadil a zadržiaval tam skupinu rukojemníkov, pričom štyroch z nich zastrelil. Deň predtým Coulibaly zaútočil na policajnú hliadku na predmestí Montrouge, pričom smrteľne zranil jednu policajtku.

 

Amara R. zadržali ešte 23. januára v súvislosti s iným prípadom: pátrala po ňom totiž aj španielska polícia, ktorá naňho vydala európsky zatykač pre podozrenie z obchodovania s drogami.

Francúzska polícia vypočúva aj jeho priateľku Emmanuelle, ktorá je príslušníčkou francúzskej žandarmérie a pôsobila na stanici v Rosny-sous-Bois.

 

Vyšetrovatelia tvrdia, že vďaka svojmu zamestnaniu sa prostredníctvom internej počítačovej siete dostala aj k spisom Amara R. Svoje konanie vyšetrovateľom vysvetlila tým, že bola šokovaná zistením, že jej priateľ sa pohyboval v spoločnosti atentátnikov.

 

Podľa týždenníka Le Canard enchainé sa Amar R. vďaka svojej priateľke dostal aj do kasární žandarmérie v Rosny. Nadriadení ju vo februári suspendovali zo služby. Francúzske médiá pripomínajú, že Emmanuelle pred dvoma rokmi konvertovala na islam.

 

Od konca januára sú v súvislosti s útokmi v Paríži vo väzbe štyri osoby blízke Coulibalymu, ktoré sú podozrivé z logistickej pomoci útočníkovi: pomohli mu zaobstarať si autá a zbrane. Zatiaľ sa však nepreukázalo, že by vedeli, aké mal Coulibaly zámery.

 

V rukách vyšetrovateľov sú aj známi ďalších dvoch atentátnikov z Paríža - bratov Saida a Chérifa Kouachiovcov, ktorí v redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo zastrelili 7. januára 12 ľudí. Zadržaným je Fritz-Joly Joachin, ktorý sa snažil dostať cez Bulharsko do Sýrie. Rovnaký cieľ mal aj Cheikhou Diakhabi, ktorého zadržali v Turecku.

 

Na úteku je stále Coulibalyho družka Hayat Boumeddienová, ktorej stopa sa začiatkom januára stratila pri tureckých hraniciach so Sýriou. Existuje predpoklad, že sa v Sýrii pridala k islamistickým povstalcom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies