Atentátnik z lietadla v Somálsku mal pôvodne letieť s Turkish Airlines

NETKY.SK • 8 Február 2016, 18:15 • 2 min
Atentátnik z lietadla v Somálsku mal pôvodne letieť s Turkish Airlines

MOGADIŠO - Muž, ktorý v Somálsku 2. februára odpálil bombu v dopravnom lietadle spoločnosti Daallo Airlines so sídlom v Dubaji, mal najprv letieť s aerolíniami Turkish Airlines. Tlačovej agentúre DPA to dnes povedal generálny riaditeľ dubajskej spoločnosti Muhammad Jásín.

slovakia

left justify in out

Somálsky bombový atentátnik si rezervoval letenku na let Turkish Airlines, ktorý mal štartovať v somálskej metropole Mogadišo v ten istý deň. Let však bol zrušený a pasažierov presunuli spoločnosti Daallo Airlines.

 

Turkish Airlines "nás požiadali, aby sme sa ujali ich pasažierov", vysvetlil Jásín. "Ako dôvod uviedli zlé počasie," dodal generálny riaditeľ.

 

Somálski predstavitelia oznámili, že podľa doterajšieho vyšetrovania spôsobila explóziu v lietadle bomba. Urobila dieru na boku lietadla, ktoré smerovalo z Mogadiša do Džibutska v Africkom rohu.

 

Bomba vybuchla 15 minút po štarte z Mogadiša vo výške približne 3000 metrov, čo donútilo pilota vrátiť sa späť na letisko. Podarilo sa mu pristáť.

Spoločnosť Daallo Airlines po výbuchu uviedla, že 74 ľudí na palube lietadla utrpelo ľahké zranenia a jeden človek bol nezvestný. Úrady v neďalekom meste Balad lokalizovali na zemi pozostatky muža, údajne bombového atentátnika, ktorý podľa predpokladov vypadol z diery v lietadle spôsobenej výbuchom.

Somálčan (55) zrejme odpálil výbušné zariadenie a pravdepodobne aj výbušniny vo svojom laptope, uviedli policajné zdroje.

 

Predstavitelia tajných služieb zverejnili videozáznam zachytávajúci dvoch mužov pri tom, ako na letisku odovzdávajú laptop atentátnikovi.

 

Jeden z mužov, ktorého identifikovali ako letiskového zamestnanca, zahynul v piatok 5. februára pri bombovom útoku autom neďaleko letiska v Mogadiše, dodali vyšetrovatelia. Vyjadrili podozrenie, že ho zlikvidovala islamistická militantná skupina aš-Šabáb, ktorá podľa úradov stojí za bombovým atentátom na lietadlo - chcela tak zabrzdiť vyšetrovanie.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies