Atentátnik z bruselského letiska Laachraoui brigádoval v europarlamente

NETKY.SK • 7 Apríl 2016, 11:47 • 2 min
Atentátnik z bruselského letiska Laachraoui brigádoval v europarlamente

BRUSEL - Európsky parlament (EP) dnes večer potvrdil, že jeden z páchateľov teroristických útokov v Bruseli z 22. marca pred siedmimi a pred šiestimi rokmi po obdobie jedného mesiaca pracoval pre upratovaciu spoločnosť, s ktorou mal v tom čase europarlament uzavretú zmluvu. Tlačová agentúra Belga informovala, že brigádnikom bol Najim Laachraoui (24), jeden zo samovražedných atentátnikov na letisku Zaventem.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Upratovacie práce v Európskom parlamente vykonával ako študent počas letných prázdnin jeden mesiac v roku 2009 a jeden mesiac v roku 2010. V parlamente pracoval iba počas týchto dvoch mesiacov," spresnil predošlé informácie tlačových agentúr DPA a APA hovorca EP Jaume Duch Guillot.

 

Podľa Guillota upratovacia spoločnosť vtedy predložila Európskemu parlamentu v súlade s podmienkami zmluvy potvrdenie o bezúhonnosti svojho dočasného zamestnanca. V čase letných brigád nemal zamestnanec, ktorého meno úrady najskôr nezverejnili, žiadne záznamy v trestnom registri.

 

Agentúra Belga vo večerných hodinách uviedla, že bývalým brigádnikom v priestoroch EP bol Laachraoui. Toho polícia spája nielen s útokmi v Bruseli, ale aj s prípravou novembrových teroristických útokov v Paríži, ktoré si vyžiadali 130 obetí.

 

Laachraoui vo februári 2013 odišiel z Belgicka do Sýrie, kde bojoval po boku džihádistickej skupiny Dáiš (Islamský štát). V septembri 2015 sa vrátil domov pod falošným menom Soufiane Kayal.

 

Útoky na bruselskom letisku Zaventem a na stanici metra Maelbeek si vyžiadali 32 mŕtvych. Traja zo štyroch teroristov boli identifikovaní: ide o bratov Ibrahima a Khalida Bakraouiovcov a Najima Laachraouiho, všetci mali belgické občianstvo. Štvrtý podozrivý muž je stále na slobode.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies