Atentátnik vraj chcel zachraňovať pred multikulturalizmom a islamizáciou

NETKY.SK • 25 Júl 2011, 08:06 • 2 min
Atentátnik vraj chcel zachraňovať pred multikulturalizmom a islamizáciou

Atentátnik vraj chcel zachraňovať pred multikulturalizmom a islamizáciou

slovakia

left justify in out

img

Nórska polícia dorazila na ostrov Utöya až 90 minút po tom, ako sa začala streľba. Nemali rýchlo k dispozícii helikoptéru a boli ťažkosti so zaobstaraním člna, informovala dnes tlačová agentúra AP.
      Útočník sa nakoniec vzdal, ale predtým zahynulo 82 osôb. Podľa polície sú ešte stále nezvestní štyria alebo piati ľudia. Tí, ktorí masakru prežili, opisovali snahu napadnutých tínedžerov ukryť sa, alebo utiecť do vody.
      Podozrivý muž, 32-ročný Nór, ktorého médiá identifikovali ako Andersa Behringa Breivika, sa priznal "k faktickým okolnostiam". Potvrdil to jeho právnik Geir Lippestad pre nórsku televíziu NRK. Povedal, že klient tiež urobil zopár poznámok o svojich motívoch.
      Lippestad poznamenal, že vyjadrenia jeho klienta počas niekoľko hodín trvajúceho policajného výsluchu boli čiastočne nezrozumiteľné. Skonštatoval, že je pre neho vyslovene ťažké urobiť "rozumné zhrnutie" toho, čo obvinený pri výsluchu povedal.
      Podozrivý vraj pred útokom napísal 1500-stranový manifest, v ktorom napádal "multikulturalizmus a moslimskú imigráciu". V manifeste sa uvádza, ako si zaobstarať výbušniny a boli tam aj Breivikove fotografie, informovala nórska tlačová agentúra NTB. Polícia správu agentúry nekomentovala.
      V manifeste Breivik údajne avizoval teroristické akcie "na záchranu Európy pred kultúrnym marxizmom a islamizáciou", uviedla agentúra DPA, s odvolaním sa na televíziu NRK.
      Útok na ostrove Utöya, kde mala letný tábor mládežnícka organizácia vládnej Strany práce, nasledoval po výbuchu bomby vo vládnej štvrti v Osle. Sedem ľudí zahynulo a podľa polície sú ešte v objektoch ďalšie obete.
      Univerzitná nemocnica v Osle informovala, že hospitalizovali 11 zranených bombovým útokom a 19 ľudí, ktorí utrpeli zranenia pri streľbe na ostrove.
      Polícia uviedla, že bomba bola podobná náloži použitej pri útoku v americkom Oklahoma City v roku 1995 - vyrobenej z priemyselného hnojiva a nafty.
      Pred federálnou budovou v Oklahoma City explodovala v apríli 1955 bomba vážiaca vyše 1800 kilogramov, ktorá zdevastovala okolie, zabila 168 ľudí a zranila ďalších viac než 680 osôb. Atentátnikom bol Američan, nespokojný so systémom a štátnou mocou.
      Z oboch útokov v Nórsku obvinili zadržaného 32-ročného muža na základe nórskeho protiteroristického zákona. Pred súd ho predvedú v pondelok a tam sa rozhodne, či ho polícia môže počas prebiehajúceho vyšetrovania ďalej zadržiavať.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies