Atentátnici v Turecku zaútočili na policajný mikrobus, bomba zabila desať ľudí

NETKY.SK • 8 September 2015, 10:26 • 2 min
Atentátnici v Turecku zaútočili na policajný mikrobus, bomba zabila desať ľudí

ANKARA - Najmenej desať obetí si dnes na východe Turecka vyžiadal bombový útok, ktorého terčom bol mikrobus prepravujúci tureckých policajtov na strážny post pri hraniciach s Arménskom. S odvolaním sa na vládne zdroje o tom informovala agentúra Reuters s tým, že útok sa odohral v provincii Igdir na východe Turecka. Traja z policajtov utrpeli ťažké zranenia.

slovakia

left justify in out

Dnešný útok je súčasťou vlny násilností, ktoré sa v Turecku odohrávajú od júla, keď samovražedný atentát v meste Suruč ukončil prímerie medzi Stranou kurdských pracujúcich (PKK) a vládou v Ankare. V posledných týždňoch v Turecku prakticky denne dochádza k útokom na bezpečnostné zložky, ktoré v odvete útočia na pozície PKK na území Turecka i susedného Iraku. Doteraz najviac obetí si vyžiadal útok, ktorý sa uplynulú nedeľu odohral v blízkosti mesta Daglica v provincii Hakkari - o život pri ňom prišlo 16 vojakov vládnej armády. Dnes by sa mali konať pohreby niekoľkých obetí tohto útoku.

 

Miestni odborníci na bezpečnostné záležitosti uviedli, že kurdské sily majú záujem ovládnuť mesto Daglica, pretože sa nachádza v ťažko prístupnej horskej oblasti v blízkosti hraníc s Irakom a Iránom a pohyby vojsk tam preto možno sledovať len pomocou prieskumných lietadiel. PKK sa podľa odborníkov snaží obsadiť prístupové cesty k Daglici, podmínovať ich, izolovať túto oblasť a opevniť sa v nej.

 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval po nedeľnom útoku v Daglici na rozhodnú odvetu. "Zaplatia za to," uviedol v rozhovore pre tureckú televíziu Haber. Informoval, že doteraz bolo zabitých vyše 2000 kurdských "teroristov" a "operácie budú pokračovať bez ohľadu na to, čo na to ľudia hovoria. Vytrváme v tomto boji až do konca". Erdogan súčasne vyhlásil, že PKK zneužila mierový proces v Turecku, aby nahromadila zbrane na juhu a najmä juhovýchode krajiny.

 

V súvislosti s odvetou vlády dnes televízia Haber Türk informovala o policajnej razii v Istanbule, počas ktorej bolo zadržaných už najmenej šesť osôb podozrivých z terorizmu. Medzi zadržanými sú dve ženy. Podľa tureckých zdrojov príslušníci PKK dnes z granátometov ostreľovali policajné oddelenie v jednej z obcí v provincii Diyarbakir. Policajtom sa v odvetnej paľbe podarilo zahnať útočníkov, po ktorých sa pátra. Granátomety použili bojovníci PKK aj v provincii Van, kde zaútočili na obrnený transportér polície. Polícia provincie Bitlis od pondelka večera pátra po páchateľoch útoku na oddelenie dopravnej polície.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies