Atentátnici v Belgicku plánovali únosy ľudí na výmenu za komplicov z väzenia

NETKY.SK • 25 Január 2017, 18:17 • 2 min
Atentátnici v Belgicku plánovali únosy ľudí na výmenu za komplicov z väzenia

BRUSEL – Páchatelia vlaňajších teroristických útokov v Bruseli ešte pred atentátmi plánovali únosy, ktorými chceli dosiahnuť prepustenie svojich komplicov z väzenia. Vyplýva to z analýzy nájdeného počítača Najima Laachraouiho, jedného zo samovražedných atentátnikov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Pred marcovými teroristickými útokmi v Bruseli sa trojica samovražedných atentátnikov - Najim Laachraoui a bratia Bakraouiovci – skontaktovala so svojím šéfom v Sýrii. Navrhli mu okrem iného únos jedného alebo dvoch ľudí s cieľom vymeniť ich neskôr za "bratov a sestry", ktorí boli v tom čase vo väzení. Totožnosť nadriadeného, ktorého kontaktovali, nie je známa.

 

Týmto spôsobom chceli z väzenia vyslobodiť napríklad Medhiho Nemmouchea, jedného z podozrivých zo spáchania útoku na bruselské židovské múzeum z roku 2014, pri ktorom zahynuli štyria ľudia. Informáciu priniesla belgická televízia a rozhlas RTBF, ktorá mala možnosť nahliadnuť do dokumentov v nájdenom počítači.

 

Dokumenty potvrdzujú, že islamskí radikáli Laachraoui a Nemmouche bojovali v radoch takzvaného Islamského štátu v tom istom čase, boli v kontakte a navzájom sa oslovovali ako "bratia".

Trojica islamistov nakoniec únosy nezrealizovala, ale 22. marca spáchala samovražedné teroristické útoky na letisko a stanicu metra v Bruseli, ktoré vyžiadali viac ako tri desiatky obetí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies