Asýrski kresťania v Humennom dostanú v najbližších dňoch azyl

NETKY.SK • 1 Február 2016, 11:39 • 2 min
Asýrski kresťania v Humennom dostanú v najbližších dňoch azyl

HUMENNÉ - Asýrski kresťania z Iraku, ktorí sú momentálne v záchytnom tábore v Humennom, dostanú v najbližších dňoch z humanitných dôvodov azyl.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej pre agentúru SITA uviedol hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík, následne sa začne integračný proces, ktorý bude trvať niekoľko týždňov až mesiacov. Azylanti sa tak budú zdokonaľovať v jazyku, bude sa im hľadať práca a deťom škola. "Až potom ich začneme integrovať do spoločnosti, a to tak, aby to nevyrušovalo slovenskú verejnosť," vysvetlil.


Všetkých 149 asýrskych kresťanov z Iraku úspešne prešlo zdravotnou karanténou, ktorá potvrdila, že sú zdraví. Karanténa sa skončila 10. januára a následne sa začali azylové pohovory pre udelenie azylu.

 

Kresťania boli v karanténe mesiac, počas nej sa venovali výučbe slovenčiny, získavali informácie o Slovensku, viedli pohovory s psychológmi, pripravené pre nich boli tvorivé dielne a zabezpečená najmä práca s deťmi. Až do skončenia zdravotnej karantény utečenci nesmeli opustiť azylové zariadenie, počas pohovorov bol režim voľnejší a dostávali i priepustky.


Skupina asýrskych kresťanov priletela z Iraku na Slovensko vlani 10. decembra. Jej členovia pochádzajú z Asýrie, z oblasti Iraku pri meste Mosul, ktoré obsadil tzv. Islamský štát a kresťanov z neho vyhnal. Prijatie kresťanských rodín je súčasťou dobrovoľného príspevku Slovenska k riešeniu migračnej krízy.

 

Príprava na presťahovanie trvala 15 mesiacov. Na Slovensko prišlo 25 kresťanských rodín, medzi ktorými sú dospelí muži, ženy, deti aj starší ľudia. Skupinu tvoria preverení ľudia, ktorí 15 mesiacov žili v kláštore, no v prípade zotrvania by im hrozila smrť. Ide o prvú a jedinú skupinu utečencov, ktorú Slovensko prijalo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona