Astronómovia objavili systém piatich hviezd

NETKY.SK • 8 Júl 2015, 13:38 • 2 min
Astronómovia objavili systém piatich hviezd

LLANDUDNO - Tím britských astronómov na čele s Markusom Lohrom z Open University objavil systém piatich hviezd, ktoré obiehajú okolo spoločného gravitačného centra. O svojom objave informovali na stretnutí členov Kráľovskej astronomickej spoločnosti vo waleskom meste Llandudno.

slovakia

left justify in out

Päťhviezda sa nachádza približne 250 svetelných rokov od Zeme v súhvezdí Veľká medvedica a objavili ju vďaka údajom z projektu SuperWASP (Wide Angle Search for Planets). Astronómovia najprv objavili dve dvojhviezdy, ktoré rotujú v rovnakej rovine vo vzdialenosti 21 miliárd kilometrov.

 

Jedna z týchto dvojhviezd je navyše kontaktná, čiže jej hviezdy sa nachádzajú tak blízko pri sebe, že sa dotýkajú alebo zdieľajú spoločný plynový obal. V druhej dvojhviezde sú hviezdy od seba vzdialené približne tri milióny kilometrov. Následné pozorovania odhalili existenciu piatej hviezdy, ktorá je napojená na túto druhú dvojhviezdu. "Ide o naozaj neobvyklý hviezdy systém. V zásade neexistuje dôvod, prečo by okolo týchto dvojhviezd nemali obiehať planéty. Skutočnosť, že všetkých päť hviezd rotuje v rovnakej rovine, naznačuje, že vznikli z rovnakého protostelárneho disku prachu a plynu," uviedol pre BBC Lohr s tým, že minimálne jeden ďalší systém piatich hviezd objavili vedci pomocou teleskopu Kepler.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona