Astronómovia objavili planétu podobnú Zemi

NETKY.SK • 30 September 2010, 11:21 • 2 min
Astronómovia objavili planétu podobnú Zemi

Astronómovia objavili planétu podobnú Zemi

slovakia

left justify in out

img

Americkí astronómovia objavili planétu, ktorá sa nachádza v tzv. obývateľnej zóne svojej hviezdy, takže by na nej mohli byť podmienky vhodné pre existenciu života.
      Planéta Gliese 581g má dostatočnú gravitáciu na to, aby si udržala atmosféru. Vládnu na nej teploty, ktoré umožňujú existenciu vody v kvapalnom skupenstve, uvádza sa v štúdii vedcov z Kalifornskej univerzity, ktorá vyšla v časopise Astrophysical Journal.
      Ak tieto zistenia potvrdia ďalšie pozorovania, bola by Gliese 581g planétou, ktorá sa podľa súčasných poznatkov najviac podobá Zemi.
      Gliese 581g sa nachádza približne 20 svetelných rokov od Zeme, je 3,1- až 4,3-krát hmotnejšia, o 20 až 40 percent väčšia ako Zem a obieha okolo hviezdy pomenovanej Gliese 581. Objavili ju počas 11-ročného pozorovania výkonnými ďalekohľadmi na hore Mauna Kea na Havajských ostrovoch.
      "Náš objav je presvedčivým príkladom planéty, na ktorej potenciálne môže byť život," píše jeden z autorov štúdie Steven Vogt. "Skutočnosť, že sme ju našli tak rýchlo a tak blízko našej slnečnej sústavy, naznačuje, že existujú mnohé ďalšie."
      To, že nejaká planéta môže byť potenciálne vhodná pre vznik nejakej formy života, ešte neznamená, že by na nej mohli žiť aj ľudia, upozorňujú vedci.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies