Astronómovia objavili planétu podobnú našej Zemi: Chcú sa ďalej zaoberať jej prieskumom

NETKY.SK • 21 Jún 2017, 08:54 • 2 min
Astronómovia objavili planétu podobnú našej Zemi: Chcú sa ďalej zaoberať jej prieskumom

Družica NASA objavila planétu s veľmi podobnými podmienkami, aké má naša Zem.

slovakia

left justify in out

Keplerova družica, inak nazývaná aj Discovery 10, má za úlohu hľadať planéty, ktoré by mohli byť obdobou našej Zeme. Momentálne sa venovala ich pozorovaniu v súhvezdí Labuť, resp. Severný kríž.

 

Bádatelia sa rozhodli vyslať družicu práve do tohto súhvezdia, pretože je veľmi bohaté na mnohé zaujímavé objekty. Astronómovia tentokrát prišli na viaceré nové zistenia. „Dáta z družice sú absolútne unikátne, pretože nám konečne poskytujú informácie o planétach, ktorých veľkosť je porovnateľná so Zemou a jej obežnou dráhou,“ vyjadril sa astrofyzik z NASA Mario Perez. „Pochopenie ich frekvencii naprieč galaxiou napomôže k dostatočnému množstvu poznatkov na navrhnutie nových misii NASA. Ich úlohou bude priamo vyobraziť alternatívu k Zemi.“

 

Discovery 10 našla v súhvezdí niekoľko tisíc planét. Z nich je približne 30 porovnateľných so  Zemou. Pre vedcov najzaujímavejším objektom je však planéta s názvom 7711. Je 1,3-násobne väčšia ako Zem a obieha podobnú hviezdu v podobnej vzdialenosti, z čoho vyplýva, že podmienky a teplota by tam mali byť príbuzné našim.

 

Poskytnutím týchto zistení Keplerova družica splnila svoju misiu. NASA bude za pomoci moderných teleskopov oveľa detailnejšie skúmať jednotlivé planéty aj naďalej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies