Astronómovia objavili najvzdialenejšiu galaxiu: 13,1 miliardy svetelných rokov

NETKY.SK • 6 Máj 2015, 09:10 • 2 min
Astronómovia objavili najvzdialenejšiu galaxiu: 13,1 miliardy svetelných rokov

WASHINGTON - Astronómovia objavili svetlomodrú galaxiu, ktorá je od nás doteraz najvzdialenejšia z hľadiska vzdialenosti i času - 13,1 miliardy svetelných rokov.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry AP patrí medzi prvú generáciu galaxií vo vesmíre. Vedci z Yale a Kalifornskej univerzity Santa Cruz použili tri rôzne teleskopy, aby overili a potom vyrátali vek nejasnej svetlomodrej galaxie. Meraním posunu svetla dospeli k záveru, že galaxia nazvaná EGS-zs8-1 pochádza z obdobia asi 670 miliónov rokov po Veľkom tresku.

 

Astronóm Garth Illingworth z Kalifornskej univerzity Santa Cruz povedal, že samotná galaxia je stará iba asi 100 miliónov rokov a "rodí" hviezdy horúčkovitým tempom. Galaxia je vzdialená 13,1 miliardy svetelných rokov, nachádza sa v súhvezdí Pastiera (anglicky Boötes), informovala agentúra AP. Dodala, že jeden svetelný rok je 9,46 bilióna kilometrov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona