Astronómovia krútia hlavou: táto planéta je príliš veľké monštrum pre červeného trpaslíka

NETKY.SK • 2 November 2017, 07:09 • 2 min
Astronómovia krútia hlavou: táto planéta je príliš veľké monštrum pre červeného trpaslíka

Vedci sotva spustili nový vyhľadávač exoplanét v čílskej púšti a bác: hneď narazili na rekordne veľkú planétu v porovnaní k jej hviezde. Tou je červený trpaslík s veľkosťou polovice Slnka.

slovakia

left justify in out

Nemalo by to existovať, ale predsa je to tak: planétu vo veľkosti nášho Jupitera – a toho považujeme za obra – našli pri neobvykle malej hviezde. Obom predbežne dali neveľmi poetické názvy NGTS-1 (hviezda) a NGTS-1b (planéta), a to podľa vyhľadávacieho zariadenia NGTS – Next-Generation Transit Survey, ktorého prevádzka sa práve rozbehla (preto to číslo 1).

 

„Objav NGTS-1b bol pre nás úplným prekvapením – nemysleli sme si, že takéto masívne planéty existujú pri takých malých hviezdach,“ povedal šéf výskumného tímu Daniel Bayliss z univerzity v britskom Warwicku. „Je to prvá exoplanéta, ktorú sme našli s novým zariadením NGTS, a hneď spochybnila naše teórie o tom, ako vznikajú planéty. Ďalšou výzvou teraz pre nás je zistiť, nakoľko bežné sú planéty tohto typu v galaxii,“ dodal.

 

Planéta NGTS-1b je podobný plynový obor ako Jupiter a okrem toho, že je nepomerne veľká (s asi pätinovým priemerom v pomere k NGTS-1), je aj mimoriadne blízko k svojej hviezde: asi 5 miliónov kilometrov. Pre predstavu, je to desaťkrát bližšie ako vzdialenosť Merkúra, teda najbližšej planéty nášho systému, od Slnka. Teplota na povrchu objavenej planéty dosahuje 530 °C (takže je ťažko predstaviť si tam aj nejakých mimozemšťanov).

 

Tento exojupiter obehne okolo svojej hviezdy raz za 2,6 (pozemského) dňa – čo je teda vlastne dĺžka jeho roka. Na základe toho robot NGTS aj odhalil existenciu planéty a hlásil to ďalej – malá, vzdialená a nenápadná hviezda raz za 2,6 dňa mierne pohasla. Dodajme, že od Zeme je vzdialená približne 600 svetelných rokov a patrí do južného súhvezdia Holubice (Columba).

 

Zariadenie NGTS je umiestnené na observatóriu Paranal, ktoré je súčasťou Európskeho južného observatória (ESO) rozmiestneného v púšti Atacama v severnom Čile. Na vyhľadávacom projekte sa podieľa skupina britských univerzít a Nemecké stredisko pre letectvo a vesmír.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies