Astronautom sa nepodarilo opraviť poškodený chladiaci systém

NETKY.SK • 9 August 2010, 07:16 • 2 min
Astronautom sa nepodarilo opraviť poškodený chladiaci systém

Astronautom sa nepodarilo opraviť poškodený chladiaci systém

slovakia

left justify in out

img

Americkí astronauti z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) v sobotu strávili viac než osem hodín v otvorenom vesmíre, ale opraviť pokazený chladiaci systém sa im nepodarilo.
      Doug Wheelock a Tracy Caldwellová Dysonová sa pokúšali vymeniť pokazenú 350-kilogramovú amoniakovú pumpu. Ich výstup do kozmu sa začal o 13.19 h SELČ.
      Astronauti museli uvoľniť zaseknutú spojovaciu súčiastku chladiaceho systému a počas opravy začal unikať nebezpečný amoniak.
      Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) pôvodne plánoval opraviť poškodenú pumpu počas dvoch výstupov do kozmu - v sobotu a v stredu. Po zlyhaní sobotňajšej operácie NASA oznámila, že bude nevyhnutné uskutočniť aj tretí výstup.
      Chladiaci systém je nefunkčný od 31. júla, čo vyvolalo potrebu zastavenia niektorých procesov na palube ISS.
      Vesmírna stanica má dva chladiace systémy, ktoré fungujú oddelene. Ak jeden z nich vypadne, prístroje nemôžu pracovať na plný výkon, pretože produkujú priveľa tepla. Aby nedošlo k prehriatiu prístrojov, posádka prerušila prívod elektriny do niektorých častí stanice k počítačovým a komunikačným systémom.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies