Astronautka Peggy Whitsonová vytvorila americký rekord v počte dní strávených vo vesmíre

NETKY.SK • 24 Apríl 2017, 12:02 • 2 min
Astronautka Peggy Whitsonová vytvorila americký rekord v počte dní strávených vo vesmíre

WASHINGTON - Súčasná veliteľka Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), astronautka Peggy Whitsonová, vytvorila americký rekord v počte dní strávených vo vesmíre. Whitsonová súčasne drží rekord v počte výstupov ženy do voľného priestoru. Je aj prvou ženou, ktorá velila na ISS dvakrát.

slovakia

left justify in out

Whitsonová teraz prekonala rekord Jeffa Williamsa, ktorý strávil vo vesmíre celkovo 534 dní, informovala dnes spravodajská stanica BBC. Vo veku 57 rokov je Whitsonová tiež najstaršou ženou, ktorá letela do kozmu. Všeobecne sa očakáva, že jej dnes telefonicky zablahoželá aj americký prezident Donald Trump.

 

Rodáčka zo štátu Iowa má doktorát z biochémie a pracovala pre NASA na viacerých popredných výskumných projektoch. V roku 1996 ju vybrali ako kandidátku na astronautku. Po prvý raz letela do kozmu v roku 2002 a v roku 2007 sa stala prvou veliteľkou ISS.

Whitsonová sa vráti zo stanice na Zem v júni.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona