Astronauti z vesmírnej lode Šen-čou 10 pristáli vo Vnútornom Mongolsku

NETKY.SK • 26 Jún 2013, 06:29 • 2 min
Astronauti z vesmírnej lode Šen-čou 10 pristáli vo Vnútornom Mongolsku

PEKING - Traja čínski astronauti z vesmírnej lode Šen-čou 10 dnes v skorých ranných hodinách, po 15 dňoch v kozme, bezpečne pristáli v odľahlej oblasti čínskeho Vnútorného Mongolska. Oznámila to agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Čínska televízia priniesla zábery zo záverečného zostupu modulu pre návrat na zem, ktorý spomaľoval padák, ako pristáva na pastvinách, Dvaja muži a jedna žena, astronauti Nie Chaj-šang, Čang Siao-kuang a Wang Ja-pching boli počas zostupu na Zem v dobrom stave, informovala kontrola misie.


Misia kozmickej lode Šen-čou 10 bola najdlhšou misiou čínskej kozmickej posádky. Zahŕňala automatické aj manuálne pristávacie manévre a sériu vedeckých experimentov vnútri orbitálneho modulu Tchien-kung 1, ktorý je prvou časťou plánovanej čínskej vesmírnej stanice umiestnenej na obežnej dráhe. 

Čína spustila svoj vesmírny program v roku 1956. V roku 1970 vypustila na obežnú dráhu svoju prvú družicu. 

Misia Šen-čou 10 bola piatou čínskou vesmírnou misiou s posádkou od roku 2003 a prišla v čase rozpočtových škrtov a meniacich sa priorít, ktoré oddialili ďalšie americké lety s posádkou. Spojené štáty neotestujú novú raketu, ktorá by vyniesla ľudí do vesmíru, skôr ako v roku 2017 a Rusko oznámilo, že pilotované misie už nie sú jeho prioritou.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona