Astronauti z Ruska, Japonska a USA pristáli v Kazachstane

NETKY.SK • 20 November 2012, 11:58 • 2 min
Astronauti z Ruska, Japonska a USA pristáli v Kazachstane

Astronauti z Ruska, Japonska a USA pristáli v Kazachstane

slovakia

left justify in out

img

Vesmírna loď Sojuz s trojicou kozmonautov z Ruska, Japonska a USA v pondelok o 7:56 ráno (o 02:56 stredoeurópskeho času) úspešne pristála na kazašskej stepi. Sunita Williams, Akihiko Hošide a Jurij Malenčenko boli na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) od 17. júla, teda približne štyri mesiace. Televízia amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) priniesla zábery z pristávania a nadšené reakcie predstaviteľov vesmírneho centra neďaleko Moskvy. Kozmonauti pristáli v snehu, asi 83 kilometrov severovýchodne od kazašského mesta Arkalyk. Teplota vzduchu bola - 11 stupňov Celzia. "Čerstvý vzduch - veľmi dobre," povedala Američanka Williams v ruštine.

NASA informovala, že trojica astronautov spravila na ISS počas 125 dní množstvo experimentov vrátane testov úrovne radiácie na ISS a výskumu roztápania sa ľadovcov a klimatických zmien ne Zemi. Okrem toho absolvovali aj výstupy do otvoreného vesmíru, aby spravili potrebnú údržbu vesmírnej stanice. 

Na ISS sú v súčasnosti traja astronauti - skúsený Američan Kevin Ford a ruskí nováčikovia Oleg Novickij a Jevgenij Tarelkin, ktorí na vesmírnu stanicu dorazili 26. októbra a strávia na nej aj Vianoce. Na vesmírnu stanicu doviezli okrem iného aj 32 kusov rybičiek druhu medaka japonská (Oryzias latipes), ktoré v japonskom module Kibo poslúžia na rôzne experimenty. V stredu 19. decembra by z kozmodrómu Bajkonur mala do vesmíru vyštartovať ďalšia trojica astronautov - Kanaďan Chris Hadfield, Američan Tom Marshburn a Rus Roman Romanenko. Na ISS vzdialenú 330 až 410 kilometrov nad zemským povrchom by mali doraziť asi po dvoch dňoch. 

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona