Astronauti z ISS zavŕšili sériu troch výstupov do vesmíru

NETKY.SK • 2 Marec 2015, 07:00 • 2 min
Astronauti z ISS zavŕšili sériu troch výstupov do vesmíru

WASHINGTON - Astronauti na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) zavŕšili v nedeľu po vyše týždni sériu troch výstupov do vesmíru, počas ktorých ju pripravili na príchod novej generácie kozmických lodí.

slovakia

left justify in out

Američania Barry Wilmore a Terry Virts položili ďalších 120 metrov káblov a namontovali nové antény, ktoré uľahčia navigáciu pri približovaní lodí k stanici, ako aj dve otočné ramená. Práca im išla tak hladko, že ju vykonali za päť hodín a 38 minút, teda približne o hodinu skôr ako bolo pôvodne plánované, oznámil americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

 

Aj tentoraz sa však vyskytol problém so skafandrom, keď Virts objavil po návrate na ISS vo svojej helme malé množstvo vody. Podľa neho bolo vody približne toľko ako pri jeho druhom výstupe 25. februára. NASA zdôraznila, že napriek tomu nebol Virts v ohrození.

 

Odkiaľ sa voda vo Virtsovej helme vzala, zatiaľ nie je známe. Prípad zo stredy podľa americkej vesmírnej agentúry súvisel so zvyškovou vodou v chladiacom systéme skafandra, ktorá skondenzovala počas zvyšovania tlaku v prechodovej komore.

 

Rovnaký problém sa vyskytol v roku 2013, keď talianskemu astronautovi Lucovi Parmitanovi počas výstupu do vesmíru nečakane vnikla voda do helmy a skoro sa udusil. Vyšetrovanie ukázalo, že v dôsledku upchatého čerpadla prenikla voda z ohrievacieho systému skafandra do ventilačného systému.

 

V súčasnosti sa na ISS nachádzajú traja Rusi, dvaja Američania a jedna Talianka. NASA je v dôsledku ukončenia prevádzky raketoplánov pri preprave ľudí už niekoľko rokov odkázaná na ruské lode Sojuz. Aby sa zbavila tejto závislosti, spoločnosti SpaceX a Boeing pre ňu vyvíjajú nové vesmírne lode. Ich nasadenie je plánované na rok 2017.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona