Astronauti z ISS uskutočnili druhý úspešný výstup do kozmu počas 14 dní

NETKY.SK • 16 Október 2014, 07:06 • 2 min
Astronauti z ISS uskutočnili druhý úspešný výstup do kozmu počas 14 dní

MYS CANAVERAL - Dvaja astronauti z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) v stredu počas výstupu do kozmu vymenili pokazenú elektrickú jednotku a obnovili tak stopercentnú dodávku energie do celej stanice, informovala tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Na ISS fungovalo od mája iba sedem z ôsmich obvodov na solárnu energiu. Astronauti Reid Wiseman a Butch Wilmore dnes dokázali splniť úlohu v stanovenom čase, skončili s časovou rezervou necelých dvoch minút. Opravu nemohli uskutočniť skôr, pretože NASA zakázala pre problémy s kozmickými skafandrami výstupy do kozmu s výnimkou nevyhnutných opráv. Najväčším problémom bola zaplavená helma skafandru, v dôsledku čoho astronaut v roku 2013 takmer prišiel o život.
      

Po májovom skrate v regulátore napätia presunula NASA systémy ISS z uvedeného obvodu na záložný zdroj. Priebeh operácií to nenarušilo, ale NASA chcela, aby sa to spravilo. 
      

V stredu po vykonaní uvedenej opravy astronauti nainštalovali novú kameru a popresúvali rozličné kamery a bezdrôtové rádiové systémy v rámci príprav na prípadný príjazd nových komerčných kozmických lodí, hoci ten možno očakávať až o niekoľko rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona