Astronauti z ISS prvýkrát vstúpili do nafukovacieho modulu BEAM

NETKY.SK • 7 Jún 2016, 09:25 • 2 min
Astronauti z ISS prvýkrát vstúpili do nafukovacieho modulu BEAM

MYS CANAVERAL - Posádka Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) v pondelok prvýkrát vstúpila do experimentálneho nafukovacieho modulu BEAM. Ten bol v apríli pripojený k ISS a 28. mája nafúknutý.

slovakia

left justify in out

Ako prvý vstúpil do nových priestorov americký astronaut Jeff Williams. Spolu s ruským kolegom Olegom Skripočkom odobrali vzorky vzduchu a zozbierali dáta zo senzorov v module. Svietili si čelovkami, keďže BEAM zatiaľ nie je osvetlený.

 

Williams konštatoval, že modul vyzerá byť nedotknutý, no je v ňom chladno. Na jeho stenách nezaznamenal stopy po kondenzácii.

 

V nasledujúcich týždňoch bude posádka ISS ďalej sledovať, či z modulu neuniká vzduch a či je jeho konštrukcia stabilná. Nainštalujú v ňom ďalšie senzory a inú výbavu.

 

Z bezpečnostných dôvodov bude prielez k modulu otvorený len počas týchto kontrolných vstupov, ktorých americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) plánuje šesť alebo sedem ročne.

 

Modul BEAM (Bigelow Expandable Activity Module) vyvinula pre NASA súkromná spoločnosť Bigelow Aerospace zaoberajúca sa vývojom a výrobou nafukovacích obytných modulov, a to najmä pre komerčné a prieskumné použitie.

 

V rozloženom stave je približne štyri metre dlhý a 3,2 metra široký. Pripojený bol k modulu Tranquility. Stál v prepočte okolo 16 miliónov eur a NASA ho chce skúšať dva roky, či odolá veľkým výkyvom teploty, kozmickému žiareniu a úlomkom vesmírneho odpadu. Potrebné dáta majú dodať práve spomínané senzory.

 

NASA a Bigelow Aerospace plánujú využiť nafukovacie moduly v budúcich desaťročiach ako obytné priestory pre astronautov na Mesiaci alebo Marse. Ich veľkou výhodou je, že sú ľahšie ako tradičné kovové moduly a počas prepravy zaberajú malý priestor.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona